Skip to main content

Ποιες εταιρείες κρουαζιέρας δένουν πλοία τους στην Κούβα

Από την έντυπη έκδοση 

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Φουντώνει το ενδιαφέρον των εταιρειών κρουαζιέρας για την Κούβα, αφού ο ένας μετά τον άλλο οι μεγάλοι παίκτες λαμβάνουν θέση για να «επισκεφθούν» με τα πλοία τους την Αβάνα, ενώ οι σχέσεις με τις ΗΠΑ αποκαθίστανται σταδιακά μετά από μισό αιώνα αποξένωσης.

Στη σειρά, πίσω από την ελληνική Celestyal Cruises, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος πριν από τέσσερα χρόνια, έχουν μπει η Carnival, η Royal Caribbean, αλλά και η Norwegian.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, κυρίως γραφειοκρατικού χαρακτήρα, δείχνουν επιμονή, αφού η Κούβα θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει top προορισμό.

Η γειτνίασή της με τις ΗΠΑ, που είναι η πρώτη πηγή άντλησης επιβατών κρουαζιέρας στον κόσμο, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές της νησιωτικής χώρας, καθιστούν την Κούβα πρόκληση για τον κλάδο.

Η τελευταία κίνηση στη σκακιέρα έγινε από τη Royal Caribbean, η οποία με το πρόσφατα ανακαινισμένο Empress of the Seas θα πραγματοποιήσει το παρθενικό της ταξίδι στην Κούβα. Το πλοίο θα αναχωρήσει από το Μαϊάμι στις 19 Απριλίου 2017 και το ταξίδι θα διαρκέσει πέντε 5 νύχτες.

Η επόμενη αναχώρηση θα είναι από την Τάμπα, προσφέροντας δύο δρομολόγια προς την Αβάνα στις 30 Απριλίου (7 νύχτες) και στις 20 Μαΐου (5 νύχτες). Τα εισιτήρια για τα δρομολόγια αυτά του Empress of the Seas είναι τώρα διαθέσιμα προς πώληση.

Αλλά και ένα δεύτερο brand της Royal Caribbean, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος στον κόσμο, η Amazara Club Cruises, θα ξεκινήσει κρουαζιέρες στην Κούβα τον Μάρτιο του 2017 με βάση το Μαϊάμι. Το Amazara Quest θα πραγματοποιεί κρουαζιέρες διάρκειας δύο εβδομάδων.

Κατά πόδας ακολουθεί και ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης, η Norwegian Cruise Line Holdings, η οποία έλαβε έγκριση από την Κούβα προκειμένου να δραστηριοποιηθεί εκεί με τρία από τα brand του ομίλου και πιο συγκεκριμένα τα Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises και Regent Seven Seas. Η Oceania Cruises, με το Marina, θα κάνει την αρχή στις 7 Μαρτίου, ενώ η συνέχεια θα δοθεί από τη Regent με το Seven Seas Mariner τον Απρίλιο του 2017. Τέλος, η Norwegian με το 2.000 επιβατών Norwegian Sky θα… ανοίξει πανιά τον Μάιο του 2017.

Το πρώτο βήμα της στην Κούβα έκανε πριν από έναν χρόνο και η Carnival, η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου. Μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Futhom Cruises έχει δραστηριοποιήσει το μικρής χωρητικότητας (704 επιβάτες) Adonia.

Το πλοίο θα επιστρέψει στο Μαϊάμι το καλοκαίρι του 2017 προκειμένου να αλλάξει προορισμό, ενώ η Carnival εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει με άλλο brand. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να βάλει ένα μεγαλύτερο πλοίο στην περιοχή, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επιβάτες.

Η Celestyal

Πρωτοπόρος στην εν λόγω αγορά είναι η Celestyal Cruises, η οποία ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια τις κρουαζιέρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η διαφοροποίηση, σε σχέση με τους πολύ μεγάλους παίκτες του κλάδου, είναι ότι η Celestyal ξεκίνησε με ένα μικρό κρουαζιερόπλοιο, το Crystal, το οποίο μπορεί να πιάσει στα μικρά νησάκια της Κούβας με τις ανύπαρκτες λιμενικές υποδομές.

Τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια πηγαίνουν μέχρι την Αβάνα και συνήθως συνδυάζουν τα ταξίδια τους με προορισμούς στην Τζαμάικα και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Μάλιστα, η Celestyal αποφάσισε να επεκτείνει τα δρομολόγιά της στην Κούβα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όπως έχει επισημάνει, μετά την τρίτη επιτυχημένη της σεζόν στην Κούβα, κατά τη διάρκεια της οποίας παρέμεινε η μοναδική εταιρεία κρουαζιέρας η οποία επισκέπτεται τέσσερα λιμάνια, το προϊόν κρουαζιέρας υπό την επωνυμία Cuba Cruise θα αποκτήσει τη νέα ταυτότητα της Celestyal Cruises. Πιο συγκεκριμένα το Celestyal Crystal πραγματοποιεί από τις 21 Νοεμβρίου επταήμερες all-inclusive κρουαζιέρες, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ferries

Η σταδιακή αποκατάσταση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας έχει ανοίξει τους επιχειρηματικούς ορίζοντες και στον τομέα των ferries για την απευθείας σύνδεση από το λιμάνι του Μαϊάμι στο λιμάνι της Αβάνας, μια απόσταση 230 μιλίων.

Για τη γραμμή αυτή έχουν δείξει ενδιαφέρον και δύο ελληνικές εταιρείες, ο όμιλος Attica, αλλά και η United Caribbean Lines, συμφερόντων Αλέξανδρου Παναγόπουλου. Οι δύο εταιρείες έχουν εξασφαλίσει άδεια από τις ΗΠΑ, αλλά οι διαδικασίες έχουν καθυστερήσει λόγω γραφειοκρατικών θεμάτων.