Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, η οποία λαμβάνει έκτακτα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει το β’ κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ, η οποία προειδοποίησε ότι “έχουμε μπροστά μας δύσκολους μήνες”. “Το πώς θα είναι ο χειμώνας, το πώς θα είναι τα Χριστούγεννα, θα εξαρτηθεί από τις επόμενες εβδομάδες, από το πώς θα συμπεριφερόμαστε” έσπευσε να προσθέσει.
Αυτή τη στιγμή, ολοένα και περισσότερες χώρες εφαρμόζουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του ιού, ο οποίος μοιάζει ανεξέλεγκτος.
Στο Παρίσι και ακόμη οκτώ γαλλικές πόλεις, όλα τα καταστήματα εστίασης, τα θέατρα και οι κινητοματογράφοι κλείνουν στις 9.00 το βράδυ, ενώ για την τήρηση των μέτρων έχουν επιστρατευτεί επιπλέον 12.000 αστυνομικοί. Ωστόσο, αρκετοί ιδιοκτήτες εστιατορίων δυσανασχετούν με τις παραπάνω αποφάσεις, επικαλούμενοι τις οικονομικές επιπτώσεις. “Είναι ένα καταστροφικό μέτρο για τον κλάδο” δηλώνει ο Χαβιέρ Ντεναμούρ, ιδιοκτήτης αλυσίδας μπιστρό στο Παρίσι.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον, το οποίο χωρίζει τη χώρα σε τρία επιδημιολογικά επίπεδα. Κάθε επίπεδο, όπως και στην Ελλάδα, συνεπάγεται συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα. Την ίδια ώρα, η Βόρεια Ιρλανδία τέθηκε την Παρασκευή σε καθολικό lockdown, διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων. Όλα τα καταστήματα εστίασης θα παραμείνουν κλειστά, πλην των υπηρεσιών take-away, ενώ τα σχολεία θα αναστείλουν τη λειτουργία τους.
Από την πλευρά της, η Ιταλία έχει ήδη λάβει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να αποφύγει την επανάληψη όσων έζησε την άνοιξη. Η Λομβαρδία, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία στην Ευρώπη τον περασμένο Φεβρουάριο, περιόρισε τη λειτουργία των μπαρ, ενώ επέβαλε όριο στην πώληση αλκοόλ. Ειδικά μέτρα ελήφθησαν και στα σχολεία, όπου προωθείται η τηλε-εκπαίδευση. Αντίστοιχα μέτρα έχουν υιοθετηθεί και σ’ άλλες περιφέρειες της γειτονικής χώρας.
Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε το Σάββατο ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία θα χτυπήσουν “κόκκινο” σε λίγες εβδομάδες, εφόσον ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού δεν επιβραδυνθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη έχουν παρουσιαστεί στην Ισπανία (982.000), ενώ ακολουθούν η Γαλλία (867.000), το Ηνωμένο Βασίλειο (705.000), η Ιταλία (402.000) και η Γερμανία (361.000). Όσον αφορά τους νεκρούς, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει 43.570, η Ιταλία 36.474, η Ισπανία 33.775, η Γαλλία 33.392 και η Γερμανία 9.853.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC