Skip to main content

Έτος διαλόγου το 2018 εν όψει της COP24

Οι εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών που συγκεντρώθηκαν στη Βόνη για την 23η Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ(COP23) αναχώρησαν νωρίς το πρωί, έπειτα από δύο εβδομάδες εργασιών, οι οποίες περιπλέχτηκαν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και εν όψει μιας χρονιάς που δεν αναμένεται εύκολη.

Στη διάσκεψη, οι χώρες συμφώνησαν στη διεξαγωγή ενός έτους «διαλόγου», ώστε να μπορέσουν να καταρτίσουν στα τέλη του 2018 ένα συλλογικό απολογισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο στόχος είναι να ενθαρρυνθούν και να βοηθηθούν ώστε να αναθεωρήσουν τις δεσμεύσεις τους, που σε αυτό το στάδιο δεν θεωρούνται επαρκείς, προκειμένουν η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη να παραμείνει αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, όπως ορίζει η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015.

Ο διάλογος αυτός θα πρέπει να είναι «εποικοδομητικός, στραμμένος προς τις λύσεις» και να μην στοχεύει κανέναν, αναφέρεται στην απόφαση που υιοθετήθηκε.

Στη Βόνη, οι διαπραγματευτές, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής αντιπροσωπείας, άρχισαν να διαμορφώνουν τους κανόνες υλοποίησης της συμφωνίας του Παρισιού, που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2020: πώς οι χώρες λογοδοτούν για τις ενέργειές τους, τι ακολουθείται για την οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκαν οι πλούσιες χώρες κ.ά.

Ωστόσο, τίποτε δεν ρυθμίστηκε επί της ουσίας: αυτός θα είναι ο ρόλος της COP24, που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2018 στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Για άλλη μια φορά, οι αναπτυσσόμενες και οι ανεπτυγμένες χώρες διαφώνησαν στο ακανθώδες θέμα της χρηματοδότησης για το κλίμα. Στη διάσκεψη παρέμεινε ασαφές αν πράγματι οι πλούσιες χώρες θα διαθέτουν το ποσό των 100 δισεκατ. δολαρίων ετησίως έως το 2020 που έχουν υποσχεθεί, ώστε οι φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τη συμφωνία, κάτι που δεν θα μπορεί να γίνει επίσημα πριν από το τέλος του 2020, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα καταβάλει τα χρήματα που είχε υποσχεθεί ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, συγκεκριμένα 2 δισ. δολάρια που προορίζονταν για το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ.

Συνάντηση για ενδιάμεσες διαπραγματεύσεις έχει προγραμματιστεί τον Μάιο του 2018 και το οικονομικό θέμα, το οποίο και παρέτεινε τη διάσκεψη έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα.

Πηγή: ΑΜΠΕ