Skip to main content

Υπόθεση Κασόγκι: Νέα εκδοχή από το Ριάντ, καθώς δεν πείθεται ούτε ο Τραμπ

Έχοντας απέναντί της το σύνολο σχεδόν της διεθνούς κοινότητας, που χαρακτηρίζει ανεπαρκείς και μη πειστικές τις εξηγήσεις, που δόθηκαν στην υπόθεση Κασόγκι, η Σαουδική Αραβία καλείται να αποκαλύψει περισσότερα για τα όσα συνέβησαν στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως να πει πού βρίσκεται η σορός του άτυχου δημοσιογράφου. Το Ριάντ βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση Plan B, με Σαουδάραβα αξιωματούχο να παρουσιάζει- υπό καθεστώς ανωνυμίας- στο Reuters μία νέα, ελαφρώς διαφοροποιημένη εκδοχή. 

Ο αξιωματούχος δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς μία ομάδα 15 ανδρών, σαουδαραβικής υπηκοότητας, εστάλη να αντιμετωπίσει τον Τζαμάλ Κασόγκι, που ήταν σφοδρός επικριτής των πρακτικών του βασιλείου και ειδικά του διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Λέει ότι τον απείλησαν ότι θα τον ναρκώσουν και θα τον απάγουν και όταν αυτός αντιστάθηκε, ένας εκ των ανδρών του έκανε κεφαλοκλείδωμα, με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία. Στη συνέχεια ένας εκ της ομάδας φόρεσε τα ρούχα του Κασόγκι και εξήλθε από το κτίριο, ώστε να φανεί ότι ο δημοσιογράφος αποχώρησε από το προξενείο. 

Σημείωνει ότι τα προκαρκτικά ευρήματα της έρευνας δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για βασανισμό και αποκεφαλισμό του Κασόγκι. Ερωτηθείς γιατί αλλάζει συνεχώς την εκδοχή του το Ριάντ, ο αξιωματούχος σχολίασε πως η πρώτη στηρίχθηκε σε ελλιπή, εσφαλμένα στοιχεία. 

Η πρόκληση ασφυξίας περιλαμβάνεται και στην εκδοχή του Σαββάτου, η οποία ωστόσο κάνει λόγο για έναν «καυγά», που πήγε στραβά και όχι για οργανωμένη αποστολή με στόχο τον εκφοβισμό του. 

Σε κάθε περίπτωση το Ριάντ είτε με επίσημες ανακοινώσεις είτε με ανώνυμες διαρροές στα διεθνή πρακτορεία, επιμένει ότι η βασιλική οικογένεια δεν είχε εμπλοκή και ότι δεν υπήρξε καμία άνωθεν εντολή για τη δολοφονία του 59χρονου δημοσιογράφου της Washington Post,που παρά τις προειδοποιήσεις είχε επιλέξει να μην σιωπήσει. 

Το μεγάλο αναπάντητο ερώτημα παραμένει πού βρίσκεται το πτώμα. Η Τουρκία διαμηνύει ότι πολύ σύντομα θα το μάθουμε.  Η Άγκυρα υποπτεύεται ότι τεμαχίστηκε, στη βάση ηχητικού υλικού που έχει στην κατοχή της, αλλά αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα ή σε αρχές άλλες χώρες. Αναλυτές σχολιάζουν πως πιθανότατα θέλει να το χρησιμοποιήσει έως τέλους ως μοχλό πίεσης έναντι του Ριάντ είτε για να εξασφαλίσει οικονομική στήριξη από το βασίλειο είτε για να υπονομεύσει το ρόλο του στην περιοχή. 

Σημειώνεται ότι παρά την αρχική αποδοχή της εκδοχής του Σαββάτου ως «αξιόπιστης», ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναγκάστηκε να αλλάξει στάση και να υπογραμμίσει ότι οι εξηγήσεις δεν είναι ικανοποιητικές. Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις Βερολίνου, Παρισιού, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΗΕ, που χαρακτήριζαν τουλάχιστον μη πειστικό το σενάριο του «θανάτου σε καυγά». 

naftemporiki.gr