Skip to main content

Σαουδική Αραβία: Και δεύτερος νεαρός σιίτης αντιμέτωπος με την ποινή του θανάτου

Δεύτερος νεαρός σιίτης αντιμετωπίζει την ποινή εκτέλεσης δια αποκεφαλισμού στη Σαουδική Αραβία ανέφερε η διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Reprieve.

Η οργάνωση με έδρα την Βρετανία δήλωσε πως ένα δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας επικύρωσε την περασμένη εβδομάδα την καταδίκη ενάντια στον Νταούντ αλ Μαρχούν, που ήταν 17 χρονών και ανήλικος όταν συνελήφθη το 2012, με κατηγορία την συμμετοχή του σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και διέταξε την εκτέλεση του δια αποκεφαλισμού.

Η απόφαση συνδέεται με μια παλιότερη υπόθεση, όταν το ίδιο δικαστήριο επέβαλε τη θανατική ποινή με αποκεφαλισμό ή σταύρωση στον 20χρονο σιίτη Άλι Αλ Νιμρ, που καταδικάστηκε για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις πριν από 3 χρόνια υπέρ της δημοκρατίας και των ίσων δικαιωμάτων στην Σαουδική Αραβία.

Η υπόθεση του Νιμρ είχε προκαλέσει διεθνή κινητοποίηση με την κυβέρνηση της Γαλλίας να καλεί τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να ματαιώσουν την εκτέλεση, υποστηρίζοντας πως ο νεαρός ήταν ανήλικος όταν συνελήφθη. Εξάλλου, η επιβολή της θανατικής ποινής σε ανηλίκους αποτελεί παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Με τις νομικές οδούς να έχουν εξαντληθεί οι δύο ανήλικοι μπορεί να εκτελεστούν ανά πάσα στιγμή, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση στις οικογένειες τους», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωση της η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα Τρίτη.

«Οι εκτελέσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν παρά τις επικρίσεις για τη διαδικασία και των δύο δικών. Ο Νταούντ καταδικάστηκε μετά από μια σειρά μυστικών ακροαματικών διαδικασιών, χωρίς την παρουσία του δικηγόρου του, στον οποίο δεν δίνονταν πληροφορίες» για την πορεία της δίκης, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Σαουδικής Αραβίας για σχόλια.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας απορρίπτει τις καταγγελίες διεθνών ΜΚΟ για το δικαστικό της σύστημα, τονίζοντας πως τα δικαστήρια στο βασίλειο διεξάγουν δίκαιες δίκες βάσει της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

Την περίοδο των συλλήψεων των νεαρών, η Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας συγκλονιζόταν από διαδηλώσεις σιιτών, μιας μειονότητας που διεκδικεί περισσότερα δικαιώματα στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι σουνίτες.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters