Skip to main content

Υπό τον έλεγχο των συριακών δυνάμεων η Μάνμπιτζ

Υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται η Μάνμπιτζ και τα περίχωρά της στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης που έχει στόχο την αντιμετώπιση της τουρκικής επίθεσης, ανακοίνωσε σήμερα η Μόσχα, την ώρα που ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός ανακοίνωνε πως οι δυνάμεις του αποχώρησαν σήμερα από τη συριακή πόλη.

Τα αμερικανικά στρατεύματα «εκτελούν μια εσκεμμένη αποχώρηση από τη βορειοανατολική Συρία. Φύγαμε από τη Μάνμπιτζ», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του συνασπισμού συνταγματάρχης Μάιλς Μπ. Κάγκινς.

Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως «οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως την πόλη Μάνμπιτζ και τις γειτονικές τοποθεσίες».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία «διεξάγει περιπολίες στα βορειοδυτικά σύνορα της περιοχής, κατά μήκος της γραμμής επαφής» ανάμεσα στις συριακές και τις τουρκικές δυνάμεις.

Ο ρώσος ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ διαβεβαίωσε από την πλευρά του πως η Μόσχα δεν θα επιτρέψει συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τον συριακό στρατό.

Οι κουρδικές δυνάμεις αντιστέκονται στη Ρας αλ-Άιν

Στη μεθοριακή πόλη – κλειδί Ρας αλ-Άιν ωστόσο, κουρδικές δυνάμεις προβάλλουν μεγάλη αντίσταση σήμερα, κατά την έβδομη ημέρα της  επίθεσης που έχει προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς ανθρώπων και την αποχώρηση μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Μολονότι η μεθοριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ έπεσε στα χέρια των Τούρκων και των σύρων συμμάχων τους, η Ρας αλ-Άιν, η οποία βρίσκεται ανατολικότερα, φαίνεται ότι προς το παρόν αντιστέκεται.

Για να υπερασπισθούν την Ρας αλ-Άιν, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), χρησιμοποιούν ένα πυκνό δίκτυο σηράγγων και χαρακωμάτων.

Περισσότεροι από 275.000 εκτοπισμένοι – Αποχωρούν ΜΚΟ

Περισσότεροι από 275.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της τουρκικής επίθεσης, ανακοινώθηκε από την κουρδική αρχή που ελέγχει την συγκεκριμένη περιφέρεια. Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται περισσσότερα από 70.000 παιδιά, προστίθεται στη δήλωση.

Οι κουρδικές αρχές στη Συρία ανακοίνωσαν επίσης σήμερα τη διακοπή των δραστηριοτήτων «όλων» των διεθνών ΜΚΟ και την αποχώρηση υπαλλήλων τους από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ μπορούν από την πλευρά τους να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους παρότι υφίστανται ορισμένες δυσκολίες.

Το Γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε επίσης χθες «αποχωρήσεις προσωπικού» από ορισμένες ΜΚΟ με μια «αναστολή επιχειρήσεων», και μεταφορά στο γειτονικό Ιράκ του διεθνούς προσωπικού. «Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια ορισμένων Σύρων υπαλλήλων τους», σύμφωνα με το Ocha.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον – Μακρόν

Βαθιά ανησυχία εξέφρασαν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή επαφή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού.

Συντονισμένη προσέγγιση ζητεί ο Γερμανός αντικαγκελάριος

Την ίδια ώρα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς επέκρινε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον μη συντονισμό της απόφασής του να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. συζητάει τις επιλογές που έχει και ότι θα πρέπει να ενεργήσει από κοινού.

«Είναι ζωτικής σημασίας να συντονίζουμε τις δράσεις μας διεθνώς, αυτό είναι το πιο σημαντικό σε αυτήν την περίσταση. Αυτό ισχύει επίσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η στρατιωτική κλιμάκωση στην Συρία πρέπει να σταματήσει, συνέχισε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι η Γερμανία δεν θα αναστείλει προς το παρόν οποιεσδήποτε εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP