Skip to main content

Στο Ευρωκοινοβούλιο Brexit, μετανάστευση και κοινωνικές πολιτικές

Συζήτηση για τις προτεραιότητες του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 18 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Οι ευρωβουλευτές, κατά γενική ομολογία, χαιρέτισαν την ενιαία προσέγγιση της Ε.Ε. σχετικά με το Brexit, ενώ επέκριναν την αδράνεια του Συμβουλίου σε βασικά θέματα, όπως η μετανάστευση και οι κοινωνικές πολιτικές.

Οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο στο Brexit. Οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ της θέσης της Ε.Ε. σχετικά με τα μελλοντικά σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου, όπως εκφράστηκε προσφάτως από τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Κατά πολλούς, παράλληλα, η ανεπίσημη Σύνοδος Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ, στην οποία έγιναν συχνές αναφορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν μια επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο Brexit.

Όσο για το θέμα της μετανάστευσης, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Μπόγκνερ-Στράους, επεσήμανε ότι «θα πρέπει να είναι το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης κατά τη διάρκεια της συνάντησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στις 18 Οκτωβρίου»

Ωστόσο, ορισμένοι ευρωβουλευτές επέκριναν την έλλειψη ενότητας μεταξύ των κρατών – μελών ως προς τη μετανάστευση, αλλά και την αδράνεια της αυστριακής προεδρίας για τη μεταρρύθμιση του ασύλου και των κοινωνικών πολιτικών.

Πολλοί ευρωβουλευτές αμφισβήτησαν επίσης, τη στάση της προεδρίας σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρθηκε τόσο στη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου όσο και στην προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Από την άποψη αυτή, εστίασε στο γεγονός ότι «όσοι δεν έχουν σταματήσει να ζητούν καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων, προχωρούν σήμερα με δισταγμούς προς τη συνολική λύση που υπέβαλε η Επιτροπή».

«Θα επιθυμούσα μέχρι το τέλος του έτους να συμφωνήσουμε για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, η οποί δεν μπορεί πλέον να περιμένει, και να συμφωνήσουμε στα ακριβή περιγράμματα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων» ανέφερε, καταλήγοντας.

.naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ