Skip to main content

Ιταλία: Αυστηρότερο πλαίσιο για το μεταναστευτικό

Η Ιταλία υιοθετεί νέα μέτρα για το μεταναστευτικό και αυτή την φορά, η πρωτοβουλία δεν ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά στο Εξωτερικών. Νέο υπουργικό διάταγμα για τους παράτυπους μετανάστες.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και νέος υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο παρουσίασε σήμερα υπουργικό διάταγμα που αφορά τους παράτυπους μετανάστες. Στόχος είναι να μειωθεί δραστικά η παρουσία τους στην χώρα και να πραγματοποιούνται οι επαναπατρισμοί σε χρόνο ρεκόρ: «Το πολύ μέσα σε τέσσερις μήνες και όχι πλέον σε δυο χρόνια», λέει η νέα κυβέρνηση Κόντε.

Τα Πέντε Αστέρια μάλιστα κατηγορούν τώρα τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και νυν αρχηγό της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι ότι ανέβασε τους τόνους χωρίς να καταφέρει να επιταχύνει τους επαναπατρισμούς των μεταναστών που δεν δικαιούνται να μείνουν στην χώρα.

Επίσης, η Ιταλία θα αυξήσει των αριθμό των χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες θεωρούνται «ασφαλείς» και μπορούν, κατά συνέπεια, να δεχθούν μετανάστες. Όπως διαρρέει άλλωστε από συνεργάτες του ιταλού υπουργού Εξωτερικών, οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες αφήνουν στις χώρες μέλη μια κάποια ελαστικότητα.

Νέες αφίξεις μεταναστών

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έφτασαν στην κάτω Ιταλία άλλοι εβδομήντα πέντε μετανάστες, κυρίως από την Τυνησία. Για τον λόγο αυτό η Ρώμη, όπως γράφει ο Τύπος, θα υπογράψει και σχετική διμερή συμφωνία με την κυβέρνηση της Τύνιδας, αλλά και με άλλες αφρικανικές χώρες.

«Ο κύριος στόχος μας είναι να μειωθούν δραστικά οι αναχωρήσεις από την νότια ακτή της Μεσογείου. Μας ενδιαφέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα», επιμένει ο Ντι Μάιο. Και δεν διστάζει να προσθέσει ότι πρόσφατη συζήτηση που έγινε στην Μάλτα δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, οριστική λύση.

Από την μία, δηλαδή, η κυβέρνηση συνεργασίας Κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων θέλει να αποδείξει ότι ελέγχει το φαινόμενο της παράτυπης μετανάστευσης. Αλλά από την άλλη, μπορεί να υπάρξει αρνητική αντίδραση των βουλευτών και γερουσιαστών της ιταλικής Αριστεράς. Στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά δεν επιθυμούν αυστηρότερη στροφή, στο μεταναστευτικό.