Στην ανάγκη να εξακολουθήσει να ισχύει ο Κανονισμός του Δουβλίνου, επιμένει η γερμανική κυβέρνηση, «διότι είναι απαραίτητος ένας κανονισμός που θα ισχύει για όλη την Ευρώπη», όπως δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρεπει να βελτιωθεί.
«Αν η εναλλακτική είναι ο καθένας να εργάζεται για τον εαυτό του, να ακολουθεί εθνικό σκεπτικό, τότε αυτό δεν θα οδηγήσει σε καλό τέλος για την Ευρώπη», προειδοποίησε ο κ. Ζάιμπερτ.
Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Ντίμροτ διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν έθεσε ποτέ εκτός ισχύος το «Δουβλίνο», αλλά για έναν πολύ μεγάλο αριθμό υποθέσεων εφήρμοσε ένα μέτρο που προβλέπεται από τον ίδιο τον Κανονισμό και επιτρέπει σε καθε κράτος – μέλος να επεξεργαστεί το ίδιο ένα αίτημα για άσυλο, παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι υπεύθυνο ένα άλλο κράτος-μέλος.
«Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το να θέσει κανείς εκτός ισχύος τον Κανονισμό του Δουβλίνου», επισήμανε και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα του σημερινού μηχανισμού είναι γνωστά και ότι το Βερολίνο επιθυμεί μια αλλαγή, με κεντρικές εγκαταστάσεις υποδοχής στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, κυρίως στην Ελλάδα και στην Ιταλία, με γερμανική και ευρωπαϊκή βοήθεια και με κατανομή βάσει σταθερής ποσόστωσης μεταξύ όλων των κρατών – μελών.
Η εγκατάσταση των «hot spots» συνδέεται στενά με την εισαγωγή ενός αλληλέγγυου μηχανισμού κατανομής, πρόσθεσε σχετικά ο κ. Ζάιμπερτ.
Από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίστηκε ακόμη ότι η επιλογή χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία έχει να κάνει με την γεωγραφική τους θέση και με το γεγονός ότι μέσω αυτών των χωρών εισέρχονται οι περισσότεροι πρόσφυγες σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Είναι λογικό να επιλεγούν αυτές οι χώρες, αλλά δεν θα αφεθούν μόνες τους. Τέτοιες εγκαταστάσεις μπορούν να γίνουν μόνο με ισχυρή ευρωπαϊκή βοήθεια, οικονομική και με προσωπικό», σημείωσε ο κ. Ντίμροτ.