Skip to main content

O μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και η υπόθεση που άνοιξε τη διαδικασία κατά του Τραμπ

Οι καταγγελίες ενός μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος για μία υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας, αλλά και αρκετά εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας, είναι αυτές που ύστερα από μήνες διαφωνιών για το θέμα οδήγησαν τους Δημοκρατικούς στην απόφαση να ανοίξει τελικά επίσημη έρευνα με το ερώτημα της παραπομπής του Αμερικανού πρόεδρου. 

Η σχέση των Μπάιντεν με την Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει παραδεχθεί ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έθεσε το θέμα του πολιτικού του αντιπάλου, Τζο Μπάιντεν, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι δεν έκανε τίποτα το μεμπτό. Δεσμεύτηκε μάλιστα να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της συνομιλίας και εξεπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του Μπάιντεν, τον οποίο κατηγορεί ουσιαστικά για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε την απόλυση ενός Ουκρανού εισαγγελέα, προκειμένου να προστατεύσει τον γιο του, Χάντερ, που ήταν στέλεχος της ουκρανικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Burisma.

Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε όντως το 2015 την απόλυση του γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Τσόκιν και χρησιμοποίησε οικονομικές απειλές για την αποπομπή του, αλλά δεν ήταν μόνος. Το αίτημα ήρθε στο πλαίσιο συντονισμένης προσπάθειας με την την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, για να απολυθεί ο εισαγγελέας, ο οποίος κατηγορείτο για υπόθαλψη διαφθοράς στη χώρα του και για υπονόμευση των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν μετά από το 2014. Ο εισαγγελέας δεν είχε ποτέ ανοίξει επίσημη έρευνα για την Burisma ή τον Χάντερ Μπάιντεν, ενώ είχε κατηγορηθεί από στελέχη της εταιρείας ότι τα εκβίαζε. 

Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος 

Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ Άτκινσον αναφέρει πως του κατατέθηκε μια καταγγελία από έναν «αξιόπιστο» μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών, την οποία ο Άτκινσον έκρινε «αξιόπιστη και ανησυχητική», ώστε να την θεωρήσει «κατεπείγουσα» και να ενημερώσει το Κογκρέσο. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζόζεφ είναι Μαγκουάιρ δεν καταθέτουν αντίγραφο της αναφοράς στο Κογκρέσο.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ τότε διερευνούν αυτόν τον μυστηριώδη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αυτός ανησυχούσε, μεταξύ άλλων, για το περιεχόμενο μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έγινε στις 25 Ιουλίου.

Και η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία 

Μερικές μέρες πριν από την τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ διατάζει το πάγωμα στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, η οποία τελικά αποδεσμεύτηκε, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Κρίνοντας από αυτή την ανησυχητική «ακολουθία», η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών υποπτεύεται ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε τα χρήματα της στρατιωτικής βοήθειας για να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα διαφθοράς εις βάρος του Τζο Μπάιντεν, και του γιο του.

«Δεν άσκησα καμία πίεση στην Ουκρανία» απαντά ο ίδιος, ο οποίος υποστηρίζει ότι πάγωσε τη στρατιωτική βοήθεια για να ενθαρρύνει άλλες δυτικές χώρες να συμβάλουν στον στρατιωτικό προϋπολογισμό για την Ουκρανία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC