Οι αρχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης προετοιμάζονται για εισροή μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών μετά από αναφορές ότι οι πρόσφυγες μπορεί να αλλάξουν διαδρομή του ταξιδιού τους προς τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. και να μετακινηθούν από τη Σερβία προς τη Βοσνία και την Κροατία.
Η κυβέρνηση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης έδωσε οδηγίες στους κρατικούς θεσμούς να αρχίσουν προετοιμασίες για πιθανό αυξημένο κύμα προσφύγων, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρουν ότι οι μετανάστες μπορεί να επιλέξουν νέα διαδρομή και να διέρχονται μέσω Βοσνίας προς την Ε.Ε., δήλωσε ο υπουργός Ασφάλειας, Ντράγκαν Μέκτιτς.
Ο Ντράγκο Ζούπαριτς Ίλιτς από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικών και Εθνικών Μελετών του Ζάγκρεμπ δήλωσε στο Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο BIRN ότι εφ’ όσον η Ουγγαρία άρχισε να ενισχύει τα σύνορά της με τείχη και φράχτες, οι πρόσφυγες ίσως επιλέξουν νέες διαδρομές μέσω της Βοσνίας, προς την ανατολική Κροατία κοντά στο Κάρλοβατς. Από εκεί απέχει μόνο λίγα χιλιόμετρα η Σλοβενία, που είναι μέλος της ζώνης Σέγκεν, σημείωσε.
Η κύρια διαδρομή που ακολουθούν τώρα οι πρόσφυγες περιλαμβάνει την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία.
Ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας αρνήθηκε να κάνει υποθέσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που ενδέχεται να εισέλθουν στη Βοσνία, αλλά η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι τουλάχιστον 10.000 πρόσφυγες μπορεί να φθάσουν στα σύνορα της χώρας την επόμενη περίοδο.
«Μαζικά κύματα προσφύγων και μεταναστών είναι πιθανά” είπε ο κ. Μέκτιτς και πρόσθεσε ότι έχει ετοιμάσει έγγραφο προς το συμβούλιο υπουργών, όπου υποδεικνύει ποιες υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν δράση και ποια βήματα θα πρέπει να κάνουν. Υπάρχουν δύο στοιχεία, το πρώτο είναι η ασφάλεια και το άλλο είναι το ανθρωπιστικό ζήτημα», διευκρίνισε.
«Εμείς θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης μαζί με την Ε.Ε., δεν βλέπω πως μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας», υπογράμμισε ο κ. Μέκτιτς.
Οι βοσνιακές αρχές, πρόσθεσε, γνωρίζουν πολύ καλά τον κίνδυνο της πιθανής διείσδυσης τρομοκρατών μαζί με τους μετανάστες, καθώς και τους κινδύνους της παράνομης εμπορίας ανθρώπων.