Skip to main content

Σ. Λαβρόφ: Απαράδεκτα τα βήματα που θα φέρουν περαιτέρω κλιμάκωση στη ΝΑ Μεσόγειο

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο. Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και τις εντάσεις που σημειώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Σε χθεσινή του συνέντευξη μάλιστα ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συμβάλει στη διαμόρφωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας. 

Ο κ. Λαβρόφ συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη διάρκεια της συνάντησής τους δήλωσε πως «παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά τις σχέσεις σας με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε συνδρομή στην ανάπτυξη ενός πραγματικού διαλόγου προς αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις». 

Απαράδεκτα, χαρακτήρισε επίσης μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, τα βήματα που θα φέρουν περαιτέρω κλιμάκωση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Επανειλημμένα καλέσαμε όλες τις πλευρές. Θα ήμασταν έτοιμοι να συμβάλλουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας σε περίπτωση που μας ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους» δήλωσε. 

 «Υπογράψαμε και το σχέδιο διαβουλεύσεων μεταξύ των ΥΠΕΞ για το 2021 και το 2022 που θα συμβάλει στην εμβάθυνση του πολιτικού μας διαλόγου. Θα συνεχίσουμε τις στενές και εμπιστευτικές επαφές μας σε διάφορα επίπεδα. Εξετάσαμε τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και επανέλαβα την ανάγκη για δίκαιη αμετάκλητη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Είναι προφανές και το τόνισα σήμερα ότι οι εξωτερικές εγγυήσεις δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ.

«Μάλιστα εξέφρασα την θέση ότι η Κύπρος θα πρέπει να δηλώνει ρητά την άποψη της και η Ρωσία θα βασίζεται πάνω σε αυτή. Είμαστε πεπεισμένοι για την ταχύτητα έναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στις αρχές της διευθέτησης που περιλαμβάνονται στα διάφορα ζητήματα», προσέθεσε καταλήγοντας ο Ρώσος ΥΠΕΞ, τονίζοντας τη σημασία της λύσης του Κυπριακού στην βάση των ψηφιασμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τον κ. Λαβρόφ βαθύτατο γνώστη του προβλήματος και με προσωπικό, διαχρονικό ενδιαφέρον. «Αφού εξέφρασα την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την σταθερή στήριξη της Ρωσίας στις προσπάθειες για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, ενημέρωσα τον Σεργκέι για τις τελευταίες εξελίξεις, με ιδιαίτερη αναφορά στις προκλητικές εξαγγελίες και απειλές της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με την πόλη της Αμμοχώστου. Οι εν λόγω ενέργειες αντιβαίνουν, μεταξύ άλλων, στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η Ρωσία -όπως όλοι γνωρίζουμε- είναι μόνιμο μέλος», δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης.

 Ανέφερε ότι οι δυο υπουργοί είχαν μια ανοικτή και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την αναγκαιότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στις κατεχόμενες περιοχές, «από το σημείο ακριβώς όπου η τελευταία προσπάθεια είχε διακοπεί στο Κρανς Μοντανά». «Συμφωνήσαμε με τον Σεργκέι ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και ότι στόχος της όποιας νέας προσπάθειας δεν μπορεί να είναι άλλος από την επίτευξη συνολικής λύσης του προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Για να καταστεί αυτό δυνατόν, αλλά και για να μπορούν οι συνομιλίες να έχουν πραγματική προοπτική θετικής κατάληξης, είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν σε ένα κατάλληλο περιβάλλον, όπως πολύ ορθά σημειώνει και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών» προσέθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης και επισήμανε:

«Δυστυχώς, η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο σε σχέση με την Αμμόχωστο, όσο και σε σχέση με τις αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειες στις οποίες συνεχίζει να προβαίνει στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, δυσχεραίνουν την όλη προσπάθεια. Είναι συνεπώς καθοριστικής σημασίας σε αυτή τη χρονική συγκυρία να υπάρξουν παρεμβάσεις από τη διεθνή κοινότητα προς την Άγκυρα, ιδιαίτερα δε από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως είναι η Ρωσία, με στόχο τον άμεσο τερματισμό της Τουρκικής παραβατικότητας και συμπεριφορών που ξεκάθαρα ξεφεύγουν του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, είτε αυτά είναι σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε πρόκειται για σχετικές διεθνείς συμβάσεις, όπως είναι για παράδειγμα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ