Skip to main content

Η Ευρώπη όφειλε να είχε προβλέψει την κρίση των προσφύγων, λέει ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ

Οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν προειδοποιηθεί επανειλημμένα ότι θα ξεσπούσε η κρίση των προσφύγων που αντιμετωπίζει το τρέχον διάστημα η Ε.Ε. και η πλημμύρα των ανθρώπων που προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο καταφεύγοντας στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν, δήλωσε την Παρασκευή ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ιβάν Σιμόνοβιτς.

Ο κ. Σιμόνοβιτς διέβλεψε επίσης, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους από τη Νέα Υόρκη για την ολοένα εντεινόμενη κρίση, ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να διευθετηθεί σύντομα.

Ο κ. Σιμόνοβιτς σημείωσε ότι ο θάνατος ενός αγοριού τριών ετών από τη Συρία, που πνίγηκε στα ανοικτά της Τουρκίας αφού ένα πλεούμενο με πρόσφυγες ανατράπηκε, έκανε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει την ανθρώπινη διάσταση της κρίσης. Όμως, πρόσθεσε ο ίδιος, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι η κρίση των προσφύγων θα έπληττε την Ευρώπη.

«Η μετανάστευση και οι πρόσφυγες αλλάζουν τώρα διαδρομή», σημείωσε. «Προηγουμένως κινούνταν μέσω της Μεσογείου. Τώρα κινούνται ανατολικότερα… διαμέσου των Βαλκανίων, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Ουγγαρίας», εξήγησε ο κ. Σιμόνοβιτς.

«Αυτό είναι κάτι για το οποίο προειδοποιούσαμε συνέχεια. Δεν μπορείς να ελπίζεις ότι θα επιλύσεις αυτήν την κρίση απλώς κλείνοντας την πόρτα. Αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι θα περάσουν από τα παράθυρα αν κλείσεις την πόρτα», συνέχισε.

Ο κ. Σιμόνοβιτς έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους είναι πρόσφυγες —αυτός ο νομικός όρος σημαίνει ότι οι χώρες στις οποίες φθάνουν έχουν την υποχρέωση να τους προστατέψουν— και όχι απλά μετανάστες που αναζητούν καλύτερες οικονομικές προοπτικές. Οι περισσότεροι φεύγουν από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, την Ερυθραία και άλλα κράτη όπου μαίνονται ένοπλες συρράξεις και κρίσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έχει υποστηρίξει πως οι Ευρωπαίοι μπορεί να καταλήξουν να αποτελούν μειονότητα στην ήπειρό τους, καθώς η προσπάθεια ανάσχεσης της ροής μεταναστών μοιάζει να καταρρέει στη χώρα του. Η Ουγγαρία έχει μετατραπεί σε ένα από τα κύρια σημεία εισόδου στην Ε.Ε. προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν εκεί μέσω της Βαλκανικής χερσονήσου.

Η Βουδαπέστη έχει ακυρώσει όλα τα δρομολόγια των τρένων για να αποτρέψει τη μετακίνηση μεταναστών, ώστε να τους ωθήσει ζητήσουν άσυλο σε πλουσιότερες δυτικοευρωπαϊκές και βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Σιμόνοβιτς επεσήμανε ότι η κρίση στην Ευρώπη ήταν αναπόφευκτη διότι χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος ή η Τουρκία, που ως τώρα υποδέχονταν το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που προσπαθούσαν να σωθούν από τον συριακό πόλεμο, φιλοξενούν ήδη εκατομμύρια ανθρώπους.

«Τώρα δεν μένουν στον Λίβανο, στην Ιορδανία και την Τουρκία, είναι η Ευρώπη που τους βλέπει να φθάνουν στο κατώφλι της», είπε ο αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 340.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης μέχρι στιγμής φέτος και πάνω από 2.600 έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας, σύμφωνα με το Reuters. Πολλοί από τους πρόσφυγες φεύγουν για να σωθούν από τον πόλεμο στη Συρία, που διαρκεί πλέον πέντε χρόνια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters