Το Ιράν εξακολουθεί να τηρεί τα όρια που καθορίζει η συμφωνία του 2015 στις πυρηνικές του δραστηριότητες, υπογραμμίζει η τελευταία έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015 μεταξύ Τεχεράνης και μεγάλων δυνάμεων προβλέπει ότι το Ιράν θα περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του, σε αντάλλαγμα για τη σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων.
Η έκθεση ήταν η τρίτη που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από την ορκωμοσία τον Ιανουάριο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένως απειλήσει ότι θα σκίσει το κείμενο της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, εγείροντας υποψίες ότι το Ιράν δεν συμμορφώνεται προς αυτή.
Έως τις 21 Αυγούστου τα αποθέματα του Ιράν σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού ήταν 88,4 κιλά, ποσότητα υποδιπλάσια από το προβλεπόμενο όριο των 202,8 κιλών, ενώ το επίπεδο εμπλουτισμού δεν υπερέβαινε το ανώτατο όριο του 3,67%, σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση του ΔΟΑΕ, που εστάλη στα κράτη – μέλη του και περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.
Επιπροσθέτως, τα ιρανικά αποθέματα βαρέος ύδατος, που με έναν αντιδραστήρα είναι σε θέση να παραχθεί πλουτώνιο κατάλληλο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, ανέρχονται σε 111 τόνους, κάτω από το όριο των 130 τόνων, που προβλέπει η συμφωνία του 2015.
Η έκθεση του ΔΟΑΕ υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη ξανάρχισε την παραγωγή βαρέος ύδατος στις 17 Ιουνίου, έπειτα από την διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου για λόγους συντήρησης, που ξεκίνησε στις 27 Απριλίου.
Η κυβέρνηση Τραμπ ασκεί πιέσεις στο ΔΟΑΕ να προβεί σε ελέγχους στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράν και όχι μόνο σε πυρηνικές εγκαταστάσεις με σκοπό να εξακριβωθεί ότι δεν παραβιάζονται οι όροι της συμφωνίας.
Σύμφωνα όμως με αξιωματούχους, οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να κρίνουν ότι τέτοιοι έλεγχοι είναι αναγκαίοι, κάτι που δεν έχουν προτείνει μέχρι στιγμής.