Ο Χάμζα μπιν Λάντεν, ο γιος και φημολογούμενος διάδοχος του Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, είναι νεκρός, μετέδωσαν πολλά αμερικανικά και βρετανικά μέσα ενημέρωσης, βασιζόμενα σε πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Η είδηση μεταδόθηκε αρχικά από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News το πρωί της Τετάρτης, που βασίστηκε σε τρεις ανώνυμες πηγές. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν επιβεβαιώσαν τις λεπτομέρειες, ούτε αν η Ουάσινγκτον έπαιξε κάποιο ρόλο στον θάνατό του.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία. «Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για αυτό» επανέλαβε δύο φορές, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους
Ο Χάμζα μπιν Λάντεν θεωρείτο ως ο αγαπημένος γιος του ιδρυτή της Αλ Κάιντα. Στην τελευταία δημόσια ανακοίνωσή της πέρυσι, είχε καλέσει τον λαό της αραβικής χερσονήσου να εξεγερθεί, εξαπολύοντας απειλές στη Σαουδική Αραβία. Η χώρα τού αφαίρεσε την υπηκοότητα τον Μάρτιο, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον επικύρηξε, προσφέροντας αμοιβή 1 εκατ. δολαρίων σε όποιον προσφέρει πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην ταυτοποίηση ή τον εντοπισμό του σε οποιαδήποτε χώρα.
Ο Χάμζα, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 30 ετών, βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα του στο Αφγανιστάν πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Έζησε για κάποιο διάστημα μαζί του στο Πακιστάν, όπου κατέφυγαν τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.
Τα τελευταία χρόνια, με ηχητικά μηνύματα, ο Χάμζα μπιν Λάντεν καλούσε τους υποστηρικτές της εξτρεμιστικής οργάνωσης να εξαπολύσουν επιθέσεις σε δυτικές πρωτεύουσες και απειλούσε ότι θα εκδικηθεί τις ΗΠΑ για τον θάνατο του πατέρα του. Είχε απειλήσει επίσης να στοχοθετήσει Αμερικανούς στο εξωτερικό και κάλεσε τις φυλές της Σαουδικής Αραβίας να ενωθούν με την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (στην Υεμένη), για να αγωνιστούν εναντίον του Ριάντ.
Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, στις 2 Μαΐου 2011. Πιστεύεται ότι την εποχή εκείνη ο Χάμζα βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Ιράν. Έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας άφηναν να εννοηθεί ότι καταβάλονταν προσπάθειες για να επανενωθεί με τον πατέρα του.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Independent, NBC News, AFP