Skip to main content

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση υποστήριξε την παλαιστινιακή αίτηση για ένταξη

REUTERS/Eduardo Munoz

«Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ελευθερία», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρέσβης του ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ στη Γενική Συνέλευση πριν από την ψηφοφορία

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε την Παρασκευή την προσπάθεια της Παλαιστίνης να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ, αναγνωρίζοντάς της τα προσόντα ένταξης και συνιστώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «επανεξετάσει ευνοϊκά το θέμα».

Το ψήφισμα για την επέκταση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ εγκρίθηκε με συντριπτική υποστήριξη: 143 ψήφισαν υπέρ, εννέα ψήφισαν κατά και 25 απείχαν.

Το ψήφισμα δεν δίνει στους Παλαιστίνιους πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ, αλλά απλώς τους αναγνωρίζει ότι έχουη τις προϋποθέσεις για ένταξη.

Η Ελλάδα θα υπερψηφίσει τη συμμετοχή της Παλαιστίνης στη ΓΣ του ΟΗΕ

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης «αποφασίζει ότι το κράτος της Παλαιστίνης… θα πρέπει συνεπώς να γίνει δεκτό ως μέλος» και «συνιστά στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει ευνοϊκά το θέμα».

«Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ελευθερία»

Η παλαιστινιακή προσπάθεια για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ έρχεται επτά μήνες μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ελευθερία», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρέσβης του ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ στη Γενική Συνέλευση πριν από την ψηφοφορία. «Η θετική ψήφος είναι μια ψήφος υπέρ της παλαιστινιακής ύπαρξης, δεν είναι κατά οποιουδήποτε κράτους.  Είναι μια επένδυση στην ειρήνη».

«Το να ψηφίσουμε ναι είναι το σωστό», είπε σε δηλώσεις που απέσπασαν χειροκροτήματα. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό Χάρτη του ΟΗΕ, η ιδιότητα του μέλους είναι ανοικτή σε «φιλειρηνικά κράτη» που αποδέχονται τις υποχρεώσεις του εν λόγω εγγράφου και είναι ικανά και πρόθυμα να τις εκπληρώσουν.

Πηγή: Reuters