Skip to main content

Αργεντινή: Οι εργαζόμενοι ξεκινούν μεγάλη γενική απεργία ενάντια στην λιτότητα Μιλέι

REUTERS/Agustin Marcarian

Φωτογραφία από τον σιδηρδρομικό σταθμό Plaza Constitucion, κατά τη διάρκεια της 24ωρης γενικής απεργίας

Η απεργία έχει προκαλέσει αναστολή των πτήσεων, παράλυση των λιμανιών, καθώς και υπολειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων

Τα συνδικάτα της Αργεντινής ξεκίνησαν την Πέμπτη μια τεράστια γενική απεργία ενάντια στα επώδυνα μέτρα λιτότητας και τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις του νεοφιλελεύθερου προέδρου Χαβιέρ Μιλέι, του οποίου η εκστρατεία περικοπής δαπανών έχει πλήξει την πραγματική οικονομία.

Η νοτιοαμερικανική χώρα είδε τις δημόσιες συγκοινωνίες, τον σημαντικό τομέα της άλεσης σιτηρών, τα σούπερ μάρκετ, τα αεροδρόμια και τις τράπεζες να παγώνουν για 24 ώρες, καθώς τα περισσότερα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα συμμετείχαν στη δράση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης.

Ο Μιλέι, οικονομολόγος και πρώην δημοσιογράφος, κέρδισε τις εκλογές-σοκ πέρυσι, υποσχόμενος να διορθώσει με «αλυσοπρίονο» μια οικονομική κρίση που διογκώθηκε σε χιονοστιβάδα οδηγώντας σε εξάντληση των αποθεματικών και τριψήφιο πληθωρισμό.

«Κυβέρνηση που ωφελεί μόνο τους πλούσιους σε βάρος του λαού»

Πολλοί στην Αργεντινή εξακολουθούν να υποστηρίζουν τα σχέδιά του μετά από τόσα χρόνια αναταραχής. Ωστόσο, η στάση του υπέρ της αγοράς και το σκληρό φάρμακο λιτότητας έπληξαν τους πραγματικούς μισθούς των ανθρώπων, ανέβασαν τα ήδη υψηλά επίπεδα φτώχειας και είδαν την οικονομική δραστηριότητα να βυθίζεται στις αρχές του έτους.

Ο Hugo Yasky, γενικός γραμματέας του μεγάλου συνδικάτου CTA, ανάρτησε στο X ότι η απεργία στρέφεται κατά «μιας κυβέρνησης που ωφελεί μόνο τους πλούσιους σε βάρος του λαού, χαρίζει φυσικούς πόρους και επιδιώκει να καταργήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Η δράση αποτελεί δοκιμασία για την κυβέρνηση του Μιλέι. Επιδιώκει να προωθήσει ένα ευρύ πακέτο μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων διχαστικών εργασιακών μεταρρυθμίσεων, μέσω της Γερουσίας, αφού έλαβε έγκριση στην κάτω βουλή, παρά το γεγονός ότι διαθέτει μόνο μια μικρή μειοψηφία στο Κογκρέσο.

Η απεργία έχει προκαλέσει αναστολή των πτήσεων, παράλυση των λιμανιών, καθώς και ελάχιστη λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων. Οι αγορές θα έχουν μειωμένη δραστηριότητα την Πέμπτη, καθώς οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές επειδή οι υπάλληλοί τους θα απεργήσουν.

Η κυβέρνηση επέκρινε την απεργία ως αδικαιολόγητη και δήλωσε ότι απλώς θα χτυπήσει τους ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν, κάτι που αντικατοπτρίζεται στους ήσυχους δρόμους της πόλης του Μπουένος Άιρες.

Πηγή: Reuters