Skip to main content

Η πρώτη μεγάλη έρευνα της ΕΕ για τους νέους ψηφιακούς κανόνες βάζει στο στόχαστρο το X

Τι ζητά από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά πληροφορίες από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X σχετικά με τις περικοπές στους πόρους της για τον έλεγχο του περιεχομένου, στο πλαίσιο της πρώτης μεγάλης έρευνας που διεξάγει για την εταιρεία βάσει των νέων αυστηρών νόμων που διέπουν το διαδικτυακό περιεχόμενο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι ζήτησε πληροφορίες από τη X στο πλαίσιο της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, του πρωτοποριακού τεχνολογικού νόμου της, ο οποίος απαιτεί από τις διαδικτυακές πλατφόρμες να υιοθετήσουν μια πολύ αυστηρότερη προσέγγιση για την αστυνόμευση του παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου στις πλατφόρμες τους. Η Επιτροπή δήλωσε ότι ανησυχεί για την έκθεση διαφάνειας της X που υποβλήθηκε στη ρυθμιστική αρχή τον Μάρτιο του 2024, η οποία έδειξε ότι είχε μειώσει την ομάδα των συντονιστών περιεχομένου κατά σχεδόν 20% σε σύγκριση με τον αριθμό των συντονιστών που ανέφερε σε μια έκθεση διαφάνειας στις αρχές Οκτωβρίου 2023. Η X μείωσε τη γλωσσική κάλυψη εντός της ΕΕ από 11 γλώσσες σε επτά, ανέφερε η Επιτροπή, επικαλούμενη και πάλι την έκθεση διαφάνειας της X.

Τι πρέπει να κάνει η X

Η Επιτροπή δήλωσε ότι ζητά περαιτέρω λεπτομέρειες από την X σχετικά με τις εκτιμήσεις κινδύνου και τα μέτρα άμβλυνσης που συνδέονται με τον αντίκτυπο της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογικές διαδικασίες, τη διάδοση παράνομου υλικού και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η X, η οποία ήταν προηγουμένως γνωστή ως Twitter, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια όταν επικοινώνησε με το CNBC.

Η X πρέπει να παράσχει τις πληροφορίες που ζήτησε η ΕΕ σχετικά με τους πόρους της για τη διαχείριση του περιεχομένου της και τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη που ζήτησε μέχρι τις 17 Μαΐου, δήλωσε η Επιτροπή. Οι υπόλοιπες απαντήσεις στις ερωτήσεις της Επιτροπής πρέπει να δοθούν το αργότερο έως τις 27 Μαΐου, ανέφερε ο οργανισμός.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι το αίτημά της για παροχή πληροφοριών ήταν ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο επίσημης έρευνας για παραβιάσεις της πρόσφατα εισαχθείσας Πράξης Ψηφιακών Υπηρεσιών της ΕΕ.

Η Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία επί παραβάσει κατά της X τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με την προσέγγισή της για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου γύρω από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Πού εστιάζει η έρευνα

Η Επιτροπή δήλωσε τότε ότι η έρευνά της θα επικεντρωθεί στη συμμόρφωση της X με τα καθήκοντά της για την αντιμετώπιση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου στην ΕΕ, στην αποτελεσματικότητα των μέτρων της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης για την καταπολέμηση της χειραγώγησης πληροφοριών και στα μέτρα της για την αύξηση της διαφάνειας.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι τα αιτήματα παροχής πληροφοριών αποσκοπούν στο να βασιστούν στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής σε σχέση με την έρευνα της DSA για τη Χ. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν την έκθεση διαφάνειας της Χ του Μαρτίου, καθώς και απαντήσεις σε προηγούμενα αιτήματα παροχής πληροφοριών που αφορούν το τι κάνει η Χ για την αντιμετώπιση των κινδύνων παραπληροφόρησης που συνδέονται με τους κινδύνους από τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη.

Η DSA, η οποία τέθηκε σε ισχύ μόλις τον Νοέμβριο του 2022, απαιτεί από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η X να μειώσουν τον κίνδυνο παραπληροφόρησης και να θεσπίσουν αυστηρές διαδικασίες για την απομάκρυνση της ρητορικής μίσους, εξισορροπώντας παράλληλα τις ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης.

Οι εταιρείες που διαπιστώνεται ότι παραβίασαν τους κανόνες αντιμετωπίζουν πρόστιμα που φτάνουν το 6% των παγκόσμιων ετήσιων εσόδων τους.

naftemporiki.gr