Skip to main content

Το Βέλγιο θα παραδώσει F-16 στην Ουκρανία

REUTERS/Lukasz Glowala

Η βελγική κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να κάνει την πρώτη παράδοση το 2025

Μαχητικά αεροσκάφη F-16, αναμένεται να παραδώσει στην Ουκρανία το Βέλγιο εντός του τρέχοντος έτους, όπως μετέδωσε σήμερα το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η βελγική κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να κάνει την πρώτη παράδοση μαχητικών F-16 όπως είχε υποσχεθεί στην Ουκρανία το 2025.

Ολλανδία: Έξι μαχητικά F-16 στην Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 πρόκειται να παραδώσει η και η Ολλανδία στην Ουκρανία, με τον αριθμό των αεροσκαφών που έχει υποσχεθεί να ανέρχεται συνολικά σε 24, σύμφωνα με την Ολλανδή υπουργό Άμυνας Καγίσα Όλονγκρεν.

«Η Ολλανδία ετοιμάζει έξι επιπλέον αεροσκάφη F-16 για παράδοση στην Ουκρανία» δήλωσε στο παρελθόν η Όλονγκρεν μέσω ανάρτησής της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

«Η αεροπορική υπεροχή της Ουκρανίας είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσει την ρωσική επιθετικότητα».

«Η παροχή F-16 στο Κίεβο θα κλιμακώσει τη σύγκρουση»

Παρ όλο που η Ρωσία έχει επανειλημμένα «απειλήσει» την Ουκρανία σε περίπτωση που προμηθευτεί F-16 από τη Δύση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα τα ρίχνουμε», το πρόβλημα για το Κίεβο δεν είναι μόνον αυτό.

Είναι πιθανόν η μεταφορά των F-16 του ΝΑΤΟ να μην κάνει καμία σημαντική διαφορά στην αερομαχία πάνω από την Ουκρανία και, τελικά, στον πόλεμο.

Παρά την εντατική πτητική εκπαίδευση σε χώρες του ΝΑΤΟ, οι Ουκρανοί πιλότοι είναι σχετικά νέοι σε αυτό το αεροσκάφος και, παρά τον πατριωτικό τους ζήλο, η έλλειψη ωρών πτήσης και εμπειρίας μάχης στα F-16 τέταρτης γενιάς (μη stealth) θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά.