Skip to main content

Ισπανία: Έρευνα για διαφθορά κατά της συζύγου του Σάντσεθ

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Το Λαϊκό Κόμμα απαιτεί από τον Σάντσεθ να δώσει εξηγήσεις «αμέσως»

Ισπανικό δικαστήριο  ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για διαφθορά, έπειτα από αγωγή που κατέθεσε η οργάνωση κατά της διαφθοράς, Manos Limpias, που θεωρείται πως πρόσκειται στην ακροδεξιά.

Η έρευνα σε βάρος της Μπεγόνια Γκόμεθ για φερόμενη «άσκηση επιρροής και διαφθορά» ξεκίνησε στις 16 Απριλίου έπειτα από αγωγή της ένωσης.

475 εκατ. ευρώ στην Air Europa

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ειδησεογραφικό ιστότοπο El Confidencial που αποκάλυψε την πληροφορία, η προκαταρκτική αυτή έρευνα αφορά τις σχέσεις της Μπεγκόνια Γκόμεθ με ιδιωτικές εταιρίες που είχαν λάβει κρατική βοήθεια στη διάρκεια της κρίσης της Covid-19 ή υπέγραψαν συμβόλαια με το κράτος, ενόσω ο σύζυγός της ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις σχέσεις της με τον ισπανικό τουριστικό όμιλο Globalia, στον οποίο ανήκει η αεροπορική εταιρία Air Europa, τη στιγμή που η τελευταία συνομιλούσε με την κυβέρνηση για την εξασφάλιση βοήθειας μετά τη μεγάλη πτώση στην αεροπορική κυκλοφορία που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.

Εκείνη την περίοδο η Μπεγκόνια Γκόμεθ διηύθυνε το IE Africa Center, ένα ίδρυμα που συνδέεται με την εμπορική σχολή της Μαδρίτης IE University, θέση την οποία εγκατέλειψε το 2022.

Σύμφωνα με το El Confidencial, το IE Africa Center είχε υπογράψει συμφωνία χορηγίας με την Globalia το 2020 και η Μπεγκόνια Γκόμεθ είχε συμμετάσχει σε ιδιωτική συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Χαβιέρ Ιντάγλκο την περίοδο που η Globalia διαπραγματευόταν το σχέδιο διάσωσής της ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ με την κυβέρνηση.

Το σχέδιο αυτό επέτρεψε την παραχώρηση 475 εκατομμυρίων ευρώ στην Air Europa τον Νοέμβριο του 2020.

Σάντσεθ: Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη

Ερωτηθείς σήμερα στο Κοινοβούλιο για την υπόθεση αυτή, ο  Σάντσεθ είπε πως έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. «Μία ημέρα όπως η σημερινή, έπειτα από τα νέα που άκουσα, ωστόσο, εξακολουθώ να έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη της χώρας μου».

Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις του Τύπου για την υπόθεση αυτή, η ισπανική δεξιά πολλαπλασίασε τις επικρίσεις εναντίον του πρωθυπουργού.

Η αναπληρώτρια γραμματέας και αναπληρωτής του PP, Εσθέρ Μουνιόθ, ζήτησε μόλις στη Βουλή να δώσει ο Σάντσεθ εξηγήσεις.

Πάντως, σύμφωνα με την El Pais, πηγές της Moncloa (σ.σ. πρωθυπουργική κατοικία) κατηγορούν το PP και το Vox ότι «πέρασαν ένα όριο που δεν είχε περάσει ποτέ πριν στην ισπανική πολιτική», μεταδίδοντας την είδηση ​​χωρίς καν να κοινοποιήσουν την καταγγελία, που υπέβαλε «το ψευδο-συνδικάτο Manos Limpias».

Πηγές: El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ