Skip to main content

Ισφαχάν: Τι γνωρίζουμε για την πόλη που χτύπησε το Ισραήλ και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Reuters
Ιρανοί στρατιώτες φρουρούν τις εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν

Καθοριστικής σημασίας εγκαταστάσεις φιλοξενεί η πόλη που βρέθηκε στο στόχαστρο του Ισραήλ

Οι εικόνες από ένα «ήρεμο και ειρηνικό» Ισφαχάν γέμισαν τα ιρανικά κρατικά μέσα και τα social media το πρωί της Παρασκευής, με την Τεχεράνη να προσπαθεί να υποβαθμίσει την επίθεση του Ισραήλ στην πόλη. Πράγματι ακόμη και Ισραηλινοί υπουργοί θεώρησαν την επίθεση «αδύναμη», αφού δεν προκάλεσε ιδιαίτερες ζημιές. Ωστόσο με αυτήν η κυβέρνηση Νετανιάχου έστειλε στην Τεχεράνη ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Έχει τη δυνατότητα – εφόσον το επιθυμεί- να πλήξει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

LIVE: Γιατί το Ισραήλ επέλεξε «μετρημένη» επίθεση κατά του Ιράν – Τα επόμενα βήματα

Αεροπορική βάση και εργοστάσια παραγωγής drones

Το Ισφαχάν δεσπόζει στο κεντρικό Ιράν και φιλοξενεί έναν αριθμό σημαντικών στρατιωτικών και πυρηνικών εγκαταστάσεων, μία μεγάλη αεροπορική βάση, όπως επίσης εργοστάσια παραγωγής drones και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Τρεις μεγάλες εκρήξεις ακούστηκαν, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα, κοντά στο αεροδρόμιο του Ισφαχάν και στην αεροπορική βάση Shekari. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ήταν «τετρακόπτερα drones, που αναχαιτίστηκαν», την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι ήταν επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο. 

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες και το ραντάρ

Η εγκατάσταση που φαίνεται να βρίσκεται στο στόχαστρο του Ισραήλ περιλαμβάνει τρεις μικρούς κινεζικής παραγωγής πυρηνικούς αντιδραστήρες. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε δεχθεί πλήγμα από έκρηξη τον Νοέμβριο του 2011.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι εγκαταστάσεις ραντάρ στο σημείο, οι οποίες πιθανότατα θα αποτελέσουν έναν από τους πρώτους στόχους, σε περίπτωση που το Ισραήλ αποφασίσει ένα πιο ισχυρό πλήγμα.

Υπήρξαν κάποιες αναφορές στο Ιράν για «μικροζημιές» στη στέγη της εγκατάστασης με τα ραντάρ, αν και επισήμως οι Ιρανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν υπήρξε το παραμικρό πλήγμα, αφού τα drones αναχαιτίστηκαν πριν φτάσουν στον στόχο τους.

Το Reuters δημοσιεύει σήμερα μία σειρά από φωτογραφίες αρχείου από τις εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν.

Φωτ. αρχείου: Reuters TV via REUTERS

Reuters
Reuters
Reuters