Skip to main content

Ουκρανός πρωθυπουργός: Μια ήττα μας από τη Ρωσία ίσως οδηγήσει σε Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

REUTERS/Thomas Peter

Τι ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Εάν η Ουκρανία ηττηθεί στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία, θα μπορούσε να ξεκινήσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση στο αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει άμεσα περισσότερη βοήθεια προς το Κίεβο.

Μιλώντας στο BBC από την Ουάσιγκτον, ο κ. Σμίχαλ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι Αμερικανοί βουλευτές θα εγκρίνουν το πακέτο των 61 δισ. δολ. που προορίζονται για το Κίεβο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων πρόκειται να ψηφίσει για το πακέτο το Σάββατο, ενώ η πρόταση περιλαμβάνει επίσης χρηματοδότηση για το Ισραήλ καθώς και για τον Ινδο-Ειρηνικό.

«Χρειαζόμαστε τα χρήματα… χθες»

«Χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα χθες, όχι αύριο, όχι σήμερα», επεσήμανε ο Ουκρανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει στήριξη, η Ουκρανία θα πέσει.

«Έτσι το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας θα καταστραφεί… και όλος ο κόσμος θα χρειαστεί να βρει… ένα νέο σύστημα ασφάλειας» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Ή, θα υπάρξουν πολλές συγκρούσεις, πολλά τέτοια είδη πολέμων, και στο τέλος της ημέρας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Επανειλημμένες προειδοποιήσεις Ουκρανίας

Όπως σχολιάζει το BBC, αυτή δεν είναι η πρώτη τόσο ανησυχητική προειδοποίηση της Ουκρανίας για τις συνέπειες μιας πιθανής ήττας.

Πέρυσι, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι εάν η Ρωσία κέρδιζε τη σύγκρουση, θα μπορούσε ακολούθως να εισβάλει στην Πολωνία, πυροδοτώντας τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε μελλοντικά να επιτεθεί στην Ανατολική Ευρώπη, κάνοντας λόγο για «απόλυτες ανοησίες».