Skip to main content

Την εμπλοκή της Αμερικής στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή εκβιάζει ο Νετανιάχου

REUTERS/Firas Makdesi

Η επίθεση στο ιρανικό προξενείο θα πρέπει να ανησυχήσει ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον

«Κήρυξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Τεχεράνη την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο στη Δαμασκό, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άτομα, μεταξύ των οποίων και δυο στρατηγοί της Δύναμης Al Quds.

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο, ενώ έστειλε και ένα «σημαντικό μήνυμα» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μήνυμα, το περιεχόμενο του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, διαβιβάστηκε σε «έναν αξιωματούχο της ελβετικής πρεσβείας», που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν. «Στο μήνυμα εξηγήθηκε η τρομοκρατική διάσταση της επίθεσης και το έγκλημα του ισραηλινού καθεστώτος και υπογραμμίστηκε η ευθύνη της αμερικανικής κυβέρνησης», ανέφερε ο επικεφαλής της Ιρανικής διπλωματίας Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να «ανησυχεί για οτιδήποτε θα μπορούσε να κλιμακωθεί ή να προκαλέσει αυξημένες συγκρούσεις στην περιοχή». Ωστόσο, είναι σαφές ότι με την επιδρομή αυτή ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται πώς θέλει να διευρύνει τη σύγκρουση. Εκβιάζοντας μάλιστα την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ειδικά, σε μια περίοδο, ο Νετανιάχου απομονώνεται όλο και περισσότερο διεθνώς και στο εσωτερικό του Ισραήλ, αλλά και ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει την αποκλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα. Εκτός της ανθρωπιστικής κρίσης, η μη σαφής καταδίκη των ισραηλινών επιχειρήσεων ,προκαλεί προβλήματα και στην προεκλογική του εκστρατεία του Μπάιντεν, αποξενώνοντας πολλούς Δημοκρατικούς ψηφοφόρους.

«Είναι σαφές πώς αν η Τεχεράνη απαντήσει με ανάλογο τρόπο στο Ισραήλ, η Ουάσιγκτον δεν θα αφήσει αβοήθητο τον στρατηγικό σύμμαχό της στη Μέση Ανατολή», ανέφεραν ευρωπαίοι διπλωμάτες στη «Ναυτεμπορική».

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης

Ο Στίβεν Κουκ, αναλυτής στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, βλέπει τον πιθανό κίνδυνο κλιμάκωσης. «Μπορεί να τεθούν ξανά σε κίνδυνο οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία. Οι Ιρανοί θα μπορούσαν επίσης να διατάξουν τη Χεζμπολάχ να εντείνει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ, οι οποίες γίνονται όλο και πιο τολμηρές και πολυάριθμες», προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση , η Τεχεράνη μελετά την εκδίκηση και υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου περιφερειακού πολέμου. Το Ισραήλ έχει πλήξει εδώ και καιρό διάφορες ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, αλλά η  χθεσινή επιδρομή είναι κάτι που δύσκολα θα «χωνέψει» η Τεχεράνη.

«Η Τεχεράνη παρακολουθεί στενά την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και κάθε ένδειξη ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την επίθεση- ή ότι απλώς είχε ενημερωθεί για αυτή, θα όξυνε επικίνδυνα τις σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ», τονίζουν στη «Ν» οι ίδιες πηγές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να έχουν ταξινομήσει τη «Δύναμη Al Quds» ως τρομοκρατική  ομάδα, αλλά οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν εργαστεί για να αποτρέψουν την κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα σε μια ευρύτερη σύγκρουση που έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν και το Ισραήλ».

Η επίθεση στο ιρανικό προξενείο «θα πρέπει να ανησυχήσει  ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, γιατί δείχνει ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή», προειδοποιούν οι  Tehran Times . Η ιρανική εφημερίδα, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά κράτη «θα κλείσουν ξανά τα μάτια σε μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση από το ισραηλινό καθεστώς, η οποία είναι άνευ προηγουμένου».

Δαμασκός: Προειδοποιήσεις Ραϊσί προς το Ισραήλ – «Δεν θα μείνει αναπάντητο το έγκλημα»

Στην άβυσσο της Μ. Ανατολής

«Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αμερικανική αντίδραση», προειδοποιεί η ισραηλινή Haaretz . Η επιδρομή στο ιρανικό διπλωματικό κτίριο στη Συρία είναι «ίσως το πιο επικίνδυνο γεγονός στο βόρειο μέτωπο από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πριν από σχεδόν έξι μήνες», εκτιμούν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει αφυπνίσει τη λανθάνουσα σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν και των περιφερειακών αντιπροσώπων του σε πολλά μέτωπα. «Χωρίς αμερικανική διπλωματική λύση, η περιοχή κινδυνεύει να βυθιστεί  στην άβυσσο της βίας», γράφουν οι «Financial Times».

Στη Μέση Ανατολή, άλλωστε, οι πόλεμοι δεν περιορίζονται από τα σύνορα. Το 2003, η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ ανέτρεψε τελικά την περιφερειακή ισορροπία υπέρ του Ιράν, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο διεθνικού τζιχαντισμού.

Το 2011, η Συρία βυθίστηκε σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, ενώ από το φθινόπωρο του 2023, η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πυροδότησε μια σκληρή, ίσως και δυσανάλογη απάντηση , με βαρύ τίμημα για τον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Ο Χαμιντρέζα Αζίζι, επισκέπτης ερευνητής στο Science and Politics Foundation (SWP), θεωρεί ότι η νέα ισραηλινή επιδρομή θα οδηγήσει σε μια «σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων». Όπως γράφει στο Χ, «αυτή η επίθεση θεωρείται από ορισμένους στο Ιράν ως κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ εναντίον του Ιράν».

Η Τεχεράνη αντιμετωπίζει τώρα μια κρίσιμη απόφαση για την απάντησή του στο περιστατικό, λέει ο Αζίζι. Εάν το Ιράν δεν ανταποκριθεί επαρκώς, θα μπορούσε να χάσει τη θέση του στον λεγόμενο Άξονα της Αντίστασης. Αυτό περιλαμβάνει τη λιβανική Χεζμπολάχ, τις σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Το Ιράν θα δικαιολογούσε εν μέρει την έλλειψη απάντησης σε προηγούμενες  ισραηλινές επιθέσεις λέγοντας ότι οι στόχοι ήταν “συριακοί» και ότι η Δαμασκός δεν είχε πρόθεση να απαντήσει. Τώρα αυτή η αιτιολόγηση δεν λειτουργεί πλέον, επειδή χτυπήθηκε ένας καθαρά ιρανικός στόχο…