Skip to main content

Β. Όρμπαν: Η Ρωσία δεν απειλεί το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υπάρξει νεκρή ζώνη στην Ουκρανία

Φωτ. REUTERS/Johanna Geron

«Θα ήταν ιδανικό για την Ουκρανία να δημιουργηθεί μια νεκρή ζώνη με εγγυήσεις ασφαλείας»

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν απειλούνται από τη Ρωσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και στενός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Βίκτορ Όρμπαν.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το TASS, ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι «θα ήταν καλύτερο να παραμείνει μεταξύ τους μια νεκρή ζώνη στην Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος ρωσικής επίθεσης σε μέλος του ΝΑΤΟ»

Οι δηλώσεις ου Ούγγρου πρωθυπουργού ήρθαν στο «φως» μετά από συνομιλία που είχε με τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σούσελ, (διετέλεσε καγκελάριος από το 2000 έως το 2007), και η οποία δημοσιεύθηκε στο αγγλόφωνο περιοδικό European Voices.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Όρμπαν επιβεβαίωσε τα λόγια του φίλου του Πούτιν και επέμενε πως δε σκοπεύει να επιτεθεί σε νατοϊκό έδαφος.

«Η Μόσχα δεν θα συμφωνήσει ποτέ στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ»

Μιλώντας για την Ουκρανία, σημείωσε επίσης ότι «η Μόσχα δεν θα συμφωνήσει ποτέ στην ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ, διότι αυτό θα έφερνε τη συμμαχία πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρότεινε να ρίξουμε μια ματιά στον πολιτικό χάρτη και είπε ότι θα ήταν ιδανικό για την Ουκρανία, ως γειτόνισσα της Ρωσίας, να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη με εγγυήσεις ασφαλείας, διότι αν αυτό δεν συμβεί, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να χάσουν εντελώς τη χώρα τους.

Ο Σούσελ όμως διαφώνησε, υποστηρίζοντας ότι η Δύση θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για την είσοδό της όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στο ΝΑΤΟ.