Skip to main content

Βαλτιμόρη: Τα πιθανά αίτια της εκτροπής του πλοίου και της πρόσκρουσης στη γέφυρα Key Bridge

REUTERS/Julia Nikhinson

Τι πιστεύει ειδικός για τις συνθήκες του

Προς το παρόν ούτε η πλοιοκτήτρια εταιρεία, ούτε οι αρχές της Βαλτιμόρης έχουν δώσει κάποια πληροφορία για το τι μπορεί να οδήγησε το πλοίο στο να εκτραπεί της πορείας του και να καρφωθεί πάνω στον πυλώνα της γέφυρας, προκαλώντας την κατάρρευσή της.

Εμπειρογνώμονας ναυτιλίας με έδρα τη Σιγκαπούρη, ο οποίος έχει ταξιδέψει με φορτηγά πλοία μέσω του λιμανιού της Βαλτιμόρης, πολλές φορές, μίλησε στο BBC και εξήγησε τι μπορεί να οδήγησε στην πρόσκρουση του Dali στη γέφυρα.

Βαλτιμόρη: Τι πήγε τόσο στραβά – Το BBC αποκωδικοποιεί το βίντεο της πρόσκρουσης του Dali στην Key Bridge

«Το σκάφος είχε μόλις αναχωρήσει από το αγκυροβόλιο και έκανε μια στροφή πριν χτυπήσει στη γέφυρα». Έχοντας δει το βίντεο ο εμπειρογνώμονας προσδιόρισε τις ακόλουθες πιθανές αιτίες:

  • Κύρια βλάβη κινητήρα
  • Βλάβη στο τιμόνι
  • Black out γεννήτριας
  • Πιθανότητα ανθρώπινου λάθους

Μία «ασυνήθιστη στροφή» και ακόμη ένα ασυνήθιστο στοιχείο

«Είναι μια ασυνήθιστη στροφή. Πριν από την αναχώρηση ενός πλοίου, υποτίθεται ότι διενεργούμε όλους τους ελέγχους σε όλα τα στοιχεία του πλοίου για να φτάσουμε την αναχώρησή του. Είναι μέρος της λίστας ελέγχου αναχώρησης. Οπότε, αν γίνονταν όλα, κάτι προφανώς παραβλέφθηκε», είπε.

«Αυτά τα πλοία είναι τόσο τεράστια που ακόμα κι αν η ταχύτητα είναι αργή, η ορμή θα ήταν τεράστια», πρόσθεσε.

Ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός ότι ήταν δύο οι καπετάνιοι πάνω στο πλοίο.  Πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο, όπως επισημαίνουν ειδικοί.

Να σημειωθεί ότι το πλήρωμα παραμένει πάνω στο πλοίο, που έχει σφηνωθεί στα συντρίμμια της γέφυρας. Είναι όλοι σώοι στην υγεία τους και σε επικοινωνία με το λιμενικό.

Συνεχής ενημέρωση για την πορεία των ερευνών και live εικόνα από το λιμάνι της Βαλτιμόρης στο liveblοg του Naftemporiki.gr