Skip to main content

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να γίνει κατά 3 δισ. πλουσιότερος – Αλλά θα έχει και πάλι πρόβλημα ρευστού

REUTERS/Mike Segar

Η εταιρεία του ετοιμάζεται για εισαγωγή στο χρηματιστήριο

Σε μία περίοδο κατά την οποία αντιμετωπίζει έντονη οικονομική και νομική πίεση, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα δεχθεί μία ισχυρή ένεση ρευστού.

Ο όμιλος Trump Media & Technology Group, ιδιοκτήτης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Truth Social ετοιμάζεται για την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ύστερα από χρόνια νομικών και ρυθμιστικών εμποδίων.

Εάν οι μέτοχοι εγκρίνουν σήμερα τη συγχώνευση της εταιρείας του Τραμπ με μία εταιρεία λευκής επιταγής (προκειμένου να περάσει με αυτό τον τρόπο το κατώφλι του χρηματιστηρίου) ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει αυτομάτως κυρίαρχο μερίδιο στην εισηγμένη.

Το CNN υπολογίζει ότι οι μετοχές που θα έχει στα χέρια του θα είναι αξίας 3 δισ. δολαρίων. Ωστόσο αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα ρευστού που αντιμετωπίζει, αφού όπως εξήγησαν ειδικοί στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, ακόμη και εάν όλα πάνε καλά με την εισαγωγή στο χρηματιστήριο υπάρχουν πολυάριθμοι πρακτικοί και νομικοί λόγοι που δεν του επιτρέπουν να ρευστοποιήσει άμεσα το μεριδιό του.

Αδύνατη η καταβολή εγγύησης 464 εκατ. δολαρίων

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προθεσμία έως τη Δευτέρα να καταθέσει εγγύηση για το πώς θα αποπληρώσει τα πρόστιμα ύψους 454 εκατομμυρίων δολαρίων που επιβλήθηκαν για οικονομικές απάτες στον όμιλο ακινήτων του, μετά την καταδίκη του σε αστική δίκη τον Φεβρουάριο. Οι δικηγόροι του έχουν πει ότι δεν έχει το ποσό.

Σε δικαστικό έγγραφο περίπου 5.000 σελίδων, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το τμήμα εφέσεων του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, η υπεράσπιση του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου των ΗΠΑ επιχειρηματολογεί ότι η καταβολή εγγύησης για το ιλιγγιώδες ποσό αυτό είναι «σχεδόν αδύνατη».

«Το ύψος του επιδικασθέντος ποσού, με τους τόκους, ξεπερνά τα 464 εκατομμύρια δολάρια», ήτοι 355 εκατ. συν 100 εκατ. τόκους για τον Ντόναλντ Τραμπ και οκτώ εκατ. συν τους τόκους για τους γιους του, τον Ντόναλντ τον νεότερο και τον Έρικ, και «ελάχιστες (ασφαλιστικές) εταιρείες θα παρείχαν ασφάλιση εγγύησης τέτοιου μεγέθους», διαμαρτύρονται οι δικηγόροι, διευκρινίζοντας πως ήλθαν σε επαφή με περίπου 30 ασφαλιστικές εταιρείες.