Skip to main content

Κρεμλίνο: Επικρίσεις για την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στον Νότιο Καύκασο

Stepan Poghosyan/Photolure via REUTERS

«Τέτοιες ενέργειες δεν συμβάλλουν στην σταθερότητα»

Ο Γενς Στόλγενμπεργκ βρίσκεται στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου και το Κρεμλίνο δεν το βλέπει με «καλό μάτι», σχολιάζοντας πως «οι προσπάθειες επέκτασης της παρουσίας του NATO στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου είναι απίθανο να συμβάλουν στην επίτευξη σταθερότητας».

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας ολοκλήρωσε σήμερα τριήμερη επίσκεψη κατά την οποία είχε συνομιλίες με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Αρμενίας.

Ο Στόλτενμπεργκ εξήρε σήμερα από το Γερεβάν τον φιλοδυτικό πρωθυπουργό της χώρας Νικόλ Πασινιάν για την «αλληλεγγύη» του προς την Ουκρανία.

Σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικώς σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι «οι απόπειρες του NATO να επεκτείνει την επιρροή και την παρουσία του (στον Νότιο Καύκασο) είναι απίθανο να συμβάλουν στην σταθερότητα».

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά την επίσκεψη του Στόλτενμπεργκ, πρόσθεσε ο Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι «οι επαφές αυτού του είδους αποτελούν κυρίαρχο δικαίωμα των κρατών του Καυκάσου».

Αν και η Ρωσία ήταν παραδοσιακά η κυρίαρχη δύναμη στον Νότιο Καύκασο, τώρα ανταγωνίζεται για επιρροή στην περιοχή άλλους παίκτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Τουρκία, το Ιράν και η Δύση.

Στόλτενμπεργκ: Στο Ερεβάν την Τρίτη ο γγ του ΝΑΤΟ – Απομακρύνεται η Αρμενία από τη Ρωσία;

Η Γεωργία, στις αποσχισθείσες περιοχές της οποίας Νότια Οσετία και Αμπχαζία στρατοπεδεύουν ρωσικά στρατεύματα, έχει δηλώσει από καιρό την πρόθεσή της να γίνει κάποια στιγμή μέλος του NATO, ενώ το Αζερμπαϊτζάν έχει στενούς δεσμούς με την Τουρκία, χώρα-μέλος του οργανισμού.

Η Αρμενία, η οποία ήταν μέχρι πρόσφατα ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν υποστηρίζει τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία και έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο, προκαλώντας την οργή της Ρωσίας.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ