Skip to main content

«Replicator»: Το Πεντάγωνο ενισχύεται με νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα κοστίζει 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για το σχέδιο δικτύωσης και αποστολής χιλιάδων φθηνών, έξυπνων μαχητικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση, όπως δήλωσε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Καθλίν Χικς.

Το πρόγραμμα «Replicator» του Πενταγώνου, το οποίο ανακοινώθηκε αρχικά το 2023, είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια (των ΗΠΑ) να συγκεντρώσει και να αναπτύξει γρήγορα μεγάλο αριθμό φθηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μέσα σε 18 έως 24 μήνες.

Η Χικς. σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι στο οικονομικό έτος 2024 «το Πεντάγωνο αναμένει να δαπανήσει 500 εκατομμύρια δολάρια και στο οικονομικό έτος 2025».

«Σημαντική δυνητική επένδυση»

Επιπλέον, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι «μετά το pathfinder προβλέπει ότι θα υπάρξει μια σημαντική δυνητική επένδυση που θα προέλθει από τους επιμέρους στρατιωτικούς κλάδους μόλις το Πεντάγωνο είναι σε θέση να μειώσει εσωτερικά εμπόδια για την εργασία με τη νέα τεχνολογία».

Τέλος, ο οικονομικός διευθυντής του Πενταγώνου Μάικ ΜακΚορντ δήλωσε ότι «τα 500 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για το Replicator το 2024 θα μπορούσαν να προέλθουν από τον επαναπρογραμματισμό, μια μέθοδο που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη μετατόπιση κονδυλίων εντός των λογαριασμών του Πενταγώνου για την κάλυψη επειγουσών αναγκών».

Πρόσθεσε όμως ότι αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητο, επειδή η Χικς συνεργάζεται με τους αρμόδιους του Κογκρέσου για να δεσμεύσει κονδύλια στο «μπλοκαρισμένο» νομοσχέδιο για τις πιστώσεις του 2024, τα οποία θα χρηματοδοτούσαν το Replicator για το οικονομικό έτος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ο επαναπρογραμματισμός δεν θα πρέπει να είναι απαραίτητος το ’25, επειδή το προτείνουμε στον προϋπολογισμό», κατέληξε.