Skip to main content

Πεντάγωνο: Δήλωσε ένοχος ο 22χρονος για διαρροή στρατιωτικών εγγράφων

REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Ο κατηγορούμενος για διαρροή στο Πεντάγωνο, Τζακ Τεϊξέιρα, δηλώνει ένοχος

Ο Τζακ Τεϊσέιρα, μέλος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης, που κατηγορείται για διαρροή απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ομολόγησε τη Δευτέρα την ενοχή του για τη διενέργεια μιας από τις σοβαρότερες παραβιάσεις της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ εδώ και χρόνια.

Η παραδοχή

Ο 22χρονος Τζακ Τεϊσέιρα, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση από τη σύλληψή του τον περασμένο Απρίλιο, παραδέχθηκε το αδίκημα κατά τη διάρκεια ακρόασης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης, ανοίγοντας νέα καρτέλα με τους εισαγγελείς που σκοπεύουν να ζητήσουν από δικαστή να τον καταδικάσει σε πάνω από 16 χρόνια φυλάκισης.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τεϊσέιρα ομολόγησε την ενοχή του σε έξι κατηγορίες για ηθελημένη διατήρηση και διαβίβαση διαβαθμισμένων πληροφοριών που αφορούν την εθνική άμυνα για τη διαρροή πολυάριθμων διαβαθμισμένων αρχείων σε μια ομάδα παικτών στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Discord.

Η πιο επικίνδυνη διαρροή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες

16 χρόνια και οκτώ μήνες φυλάκιση

Ενώ σε αντάλλαγμα για την ομολογία ενοχής, οι εισαγγελείς συμφώνησαν να μην απαγγείλουν κατηγορίες στον 22χρονο για επιπλέον παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας ή άλλα εγκλήματα.

Συμφώνησε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 11 ετών και οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι θα προτείνουν 16 χρόνια και οκτώ μήνες φυλάκιση.

Το χρονικό

Με το όνομα χρήστη «TheExcaliburEffect», ο Τζακ Τεϊσέιρα μοιραζόταν απόρρητες πληροφορίες στο Discord σε ιδιωτικούς διακομιστές -ένα είδος chat room- ενώ ανέφερε ότι είχε πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούσαν το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τη Συρία, το Ιράν και την Κίνα.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν περιείχαν άκρως απόρρητες πληροφορίες για συμμάχους και αντιπάλους, με λεπτομέρειες που αφορούσαν από τις κινήσεις στρατευμάτων στην Ουκρανία μέχρι την ισραηλινή κατασκοπευτική υπηρεσία Mossad.