Μήνυμα νίκης έστειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική προεδρία σήμερα, καθώς συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
«Θα νικήσουμε» ανέφερε ο Ζελένσκι. «Παλεύουμε γι’ αυτό. Εδώ και 730 ημέρες από τη ζωή μας. Και θα νικήσουμε, την καλύτερη μέρα της ζωής μας», είπε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Γκοστομέλ, κοντά στο Κίεβο και θέατρο μιας σημαντικής μάχης με τους Ρώσους τις πρώτες μέρες της εισβολής.
Ο Ουκρανός πρόεδρος συνοδευόταν από δυτικούς ηγέτες που βρέθηκαν εκεί για την περίσταση, κυρίως την επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι, η οποία προεδρεύει της G7, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
«Πιστεύουμε ότι η Ουκρανία αγωνίζεται επίσης και για την δική μας ελευθερία αλλά και για το εθνικό μας συμφέρον», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, η οποία πρόκειται να υπογράψει διμερή συμφωνία ασφαλείας με τον Ουκρανό πρόεδρο.
Μετά το Λονδίνο τον Ιανουάριο, το Κίεβο υπέγραψε τέτοιου είδους κείμενο, ιδιαίτερα με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Συγκεκριμένα, αυτές οι συμφωνίες ασφαλείας μπορεί να αφορούν τη χορήγηση στρατιωτικού εξοπλισμού, διαλειτουργικού με αυτόν του ΝΑΤΟ, την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας.
Φον ντερ Λάιεν: «Θα υπάρξει νίκη για την Ουκρανία»
Μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ουκρανία έστειλαν νωρίτερα η πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, η πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο πρωθυπουργός του Καναδά, από το αεροδρόμιο Αντόνοφ.
At the Wall of Remembrance, I pay my respects to the Ukrainians who made the ultimate sacrifice fighting for our values.
Freedom, democracy, the rule of law.
They are in our hearts and minds.
Their legacy lives on.
And it will shine through the day Ukraine wins this war. pic.twitter.com/2SeulZsNPe
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 24, 2024
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «αυτό το αεροδρόμιο δεν είναι μόνο σύμβολο αντίστασης. Είναι επίσης σύμβολο της βιομηχανίας σας. Ήταν το σπίτι του μεγαλύτερου αεροπλάνου του κόσμου: του Mriya – το όνειρο. Πριν από δύο χρόνια, οι Ρώσοι κατέστρεψαν το αεροπλάνο. Αλλά δεν μπορούσαν να καταστρέψουν το όνειρο». Η πρόεδρος της Κομισιόν διεμήνυσε ότι «θα υπάρξει νίκη για την Ουκρανία. Θα υπάρξει ειρήνη και ευημερία και θα υπάρχει Ευρώπη».
«Το Κίεβο στάθηκε δυνατό. Το θάρρος σας στάθηκε εμπόδιο στον Πούτιν», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί «με περισσότερη οικονομική στήριξη, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερη εκπαίδευση για τα στρατεύματά σας».
We pay tribute to the Ukrainian heroes who held back the invaders two years ago at Hostomel airport.
The Russians may have destroyed the world’s biggest plane, but they couldn’t destroy your European dream.
Today the dream lives on ↓ https://t.co/j1brEgdwv7
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 24, 2024
Πόλεμος στην Ουκρανία: 2 χρόνια αιματοχυσίας – Ο βαρύς φόρος αίματος και οι απώλειες των εμπόλεμων
«Εκδίκηση» για τις νέες κυρώσεις υπόσχεται ο Μεντβέντεφ
Στο μεταξύ, ο υπ’ αριθμόν 2 του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διαμήνυσε σήμερα ότι η Μόσχα θα πάρει εκδίκηση για τις νέες δυτικές κυρώσεις, που ανακοινώθηκαν με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και του θανάτου του Ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι.
«Ας τους αφήσουμε (τους Δυτικούς) να υποφέρουν όλοι εκεί. Πρέπει να το θυμόμαστε αυτό, πρέπει να τους εκδικηθούμε όπου είναι δυνατόν. Είναι εχθροί μας», έγραψε στο Telegram ο πρώην πρόεδρος της χώρας, που συνηθίζει να κάνει πολεμοχαρείς δηλώσεις.
Ζήτησε μάλιστα να γίνουν μυστικές επιχειρήσεις σε εδάφη δυτικών χωρών, την ώρα που η Ρωσία ήδη κατηγορείται συχνά για κατασκοπευτικές επιχειρήσεις, για απόπειρες άσκησης επιρροής και για δολοφονίες ή απόπειρες δολοφονίας. Η Μόσχα τα διαψεύδει συστηματικά.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν μάλλον μια φιλελεύθερη φωνή του πουτινικού συστήματος, έχει εμφανιστεί από την αρχή της επίθεσης κατά της Ουκρανίας ως μια ιδιαίτερα ριζοσπαστική φωνή, απειλώντας, για παράδειγμα, συχνά με την προσφυγή σε πυρηνικά όπλα ή με εισβολή σε χώρες που υποστηρίζουν το Κίεβο.