Skip to main content

Πύρινη «κόλαση» σε πολυκατοικία στην Βαλένθια: Παιδιά και βρέφη ανάμεσα στους αγνοούμενους (βίντεο)

REUTERS/Eva Manez
Firefighters work at the scene of a fire on an apartment building in Valencia, Spain, February 23, 2024. REUTERS/Eva Manez

Πυροσβέστες δίνουν «μάχη» με τις φλόγες μέχρι αυτή την ώρα

Σε πύρινο «εφιάλτη» έχει μετατραπεί πολυκατοικία 14 ορόφων στη συνοικία Καμπανάρ στη Βαλένθια, με ομάδες πυροσβεστών να δίνουν «μάχη» με τις φλόγες μέχρι αυτή την ώρα.

Την ίδια ώρα ο τραγικός απολογισμός είναι 4 νεκροί, 14 τραυματίες και τουλάχιστον 19 αγνοούμενοι.

Στο σημείο βρίσκεται και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος νωρίτερα εξέφρασε τη στήριξή του και τα συλλυπητήριά του για όσους επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά.

Firefighters work at the scene of a fire at an apartment building in Valencia, Spain February 22, 2024. REUTERS/Eva Manez TPX IMAGES OF THE DAY

Δύσκολο το έργο των πυροσβεστών

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του BBC, πυροσβέστες προσπαθούν να ψύξουν το κτίριο, αλλά οι φλόγες έχουν αναζωπυρωθεί. Ενώ οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του κτιρίου, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της πυρκαγιάς έχει σβήσει, δυσκολεύουν την είσοδό τους στην πολυκατοικία.

Συνολικά 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 14 τραυματίστηκαν ενώ μεγάλη «πληγή» αποτελούν οι αγνοούμενοι μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολλά παιδιά ηλικίας από 3 έως 15 ημερών.

Residents evacuated from a burning apartment building hug near the scene of a fire, in Valencia, Spain February 22, 2024. REUTERS/Eva Manez

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να διασώσουν ορισμένους από τους κατοίκους του κτιρίου χθες το βράδυ, αλλά τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δεν μπόρεσαν να φτάσουν στους δύο τελευταίους ορόφους των 14 ορόφων των πολυκατοικιών.

Μαζί με τους πυροσβέστες, τον στρατό αλλά και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που πέρασαν τη νύχτα πετώντας πάνω και γύρω από το κτίριο για να βοηθήσουν στην έρευνα, συμμετέχει και η ιατροδικαστική αστυνομία της Ισπανίας που περιμένει να μπει μαζί τους για να ανακαλύψει τι προκάλεσε τη χειρότερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βαλένθια και γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα με τόσο θανατηφόρες συνέπειες.

Firefighters work at the scene of a fire of apartment building in Valencia, Spain February 22, 2024. REUTERS/Eva Manez

Οι εκτιμήσεις για τα αίτια

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που επικαλούνται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η εξαιρετικά εύφλεκτη επένδυση του κτιρίου επέτρεψε στην πυρκαγιά να εξαπλωθεί γρήγορα.

Η Esther Puchades, η οποία είναι αντιπρόεδρος του Κολλεγίου Βιομηχανικών Τεχνικών Μηχανικών της Βαλένθια, δήλωσε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe ότι είχε προηγουμένως επιθεωρήσει το κτίριο.

Το εξωτερικό του κτιρίου, όπως εξήγησε η Puchades, διέθετε ένα υλικό πολυουρεθάνης που δεν χρησιμοποιείται πλέον ευρέως λόγω φόβων για την ευφλεκτότητα. Επίσης, διαθέτει επένδυση από αλουμίνιο.

«Ο λόγος που το [κτίριο] κάηκε τόσο γρήγορα είναι λόγω αυτού του τύπου επένδυσης», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η φωτιά ξέσπασε στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών στην ανατολική πόλη της Βαλένθια ξέσπασε την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.