Skip to main content

Τι κάνει μια χώρα όταν δεν έχει πια τίποτα να χάσει: Η περίπτωση του Ναούρου

Πώς από πλουσιότερο νησί στον κόσμο κατέληξε μία υπαίθρια φυλακή χωρίς πόρους και χρήμα - Το νέο μεγάλο στοίχημα

O Σαμ Μπάνκμαν Φριντ – ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας πίσω από το πολύκροτο σκάνδαλο της FTX, που κλόνισε την αγορά κρυπτονομισμάτων στα τέλη του 2022 – είχε έναν μεγάλο φόβο: μία ξαφνική καταστροφή που θα απειλούσε την ανθρωπότητα. Και δεν ήταν έτοιμος να πεθάνει. Έτσι ο καταδικασμένος για απάτη πλέον ιδρυτής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων είχε επεξεργαστεί ένα σχέδιο επιβίωσης. Σύμφωνα με ένα σημείωμα μεταξύ του αδελφού του και ενός στελέχους της FTX, σχεδίαζε να αγοράσει το Ναούρου, ένα νησί στον Ειρηνικό, και να κατασκευάσει ένα τεράστιο καταφύγιο στο οποίο θα μπορούσε να αποσυρθεί εάν ένα κατακλυσμικό γεγονός εξαφάνιζε τουλάχιστον τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό.

Υπήρχε βέβαια ένα… προβληματάκι. Το Ναουρού είναι ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος, το οποίο βεβαίως δεν ήταν ποτέ προς πώληση.

Ένα μικροσκοπικό νησί του οποίου το μέλλον μπορεί να απειληθεί από την αλλαγή του κλίματος μπορεί να φαίνεται σαν ένα παράξενο κρησφύγετο για την ημέρα της κρίσης. Με έκταση μόλις 8,1 τετραγωνικά μίλια, έχει σπανίως εύφορη γη και γλυκό νερό, όπως αναφέρει σε αναλυτικό του ρεπορτάζ το Foreign Policy. Έτσι οι περίπου 3.000 κάτοικοι του νησιού αναγκάζονται να εισάγουν περισσότερο από το 90% των τροφίμων τους και τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας έχουν εκτοξευθεί μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο.

Όλα αυτά τα προβλήματα σηματοδοτούν μια εκπληκτική στροφή για μια χώρα που κάποτε διεκδικούσε το δεύτερο υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο. Το Ναούρου είναι το «πλουσιότερο μικρό νησάκι του κόσμου», ανακήρυξαν οι New York Times το 1982. Ο πλούτος εκείνος ήταν το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης εκμετάλλευσης των άφθονων φωσφορικών αλάτων του νησιού.

Αλλά μόλις η φρενίτιδα της εξόρυξης κατέρρευσε, τα χρήματα χάθηκαν. Το Ναούρου, σύμφωνα με τους FP, διψώντας για ρευστό, έγινε ένας τόπος που ξέπλενε χρήμα για τη ρωσική μαφία, ουσιαστικά φυλακίζει τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Αυστραλία, ενώ πιο πρόσφατα, εγκατέλειψε τους μακροχρόνιους δεσμούς του με την Ταϊβάν, ενισχύοντας τη σχέση με το Πεκίνο.

Το νέο αμφιλεγόμενο στοίχημα

Τίποτα από αυτά δεν έχει φέρει τα κέρδη που θα ήθελε. Και τώρα το Ναούρου προχωρά σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχήματά του: εξόρυξη του πυθμένα για τους ορυκτούς θησαυρούς που τροφοδοτούν την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Είναι μια κίνηση που έχει πυροδοτήσει συναγερμό και καχυποψία, δεδομένης της ιστορίας του νησιού. Ωστόσο, οι πολλές αντιφάσεις της διαδρομής του Ναούρου εδώ αποκαλύπτουν μία ιστορία εκμετάλλευσης όσο και μια ιστορία του τι κάνει ένα έθνος για να επιβιώσει. Τι κάνει, όταν δεν του έχει μείνει πια τίποτα άλλο να χάσει.

Το Ναούρου είναι «μία από τις πιο ξεχωριστές και ασυνήθιστες χώρες στον κόσμο», δήλωσε στο FP o καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ που μελετά τον Νότιο Ειρηνικό. «Αυτή η χώρα έχει εμπνεύσει όλα τα είδη περίεργων πραγμάτων που μπορούν να συμβούν» πρόσθεσε. Η άνοδος και η πτώση της τεράστιας περιουσίας του Ναούρου μπορούν να αναχθούν σε μια βασική πηγή… τα περιττώμα των πτηνών.

Η τεράστια αξία της… κουτσουλιάς

Τα περιττώματα πτηνών μπορεί να μην σας φαίνονται σαν μια ήπια επιθυμητή πηγή, αλλά είναι πλούσια σε φωσφορικά άλατα πηγή λιπασμάτων που στηρίζει τα παγκόσμια γεωργικά συστήματα. Και η γη του Ναούρου κάποτε καλυπτόταν από το υλικό, το οποίο συσσωρεύτηκε και σκληρύνθηκε επί εκατομμύρια χρόνια. Αυτή η γενναιοδωρία της φύσης είχε δελεάσει μια σταθερή ροή αποικιακών δυνάμεων, δηλαδή την Αυστραλία, τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία. Έγιναν εντολοδόχοι του Ναούρου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και γρήγορα το απογύμνωσαν. Στη συνέχεια απέστειλαν το φωσφορικό άλας της χώρας, διαθέτοντας μόνο ένα μικροσκοπικό κλάσμα κερδών για τους Ναουρανούς.

Είναι ένα νησί που το έχουν εκμεταλλευτεί πολλές μεγάλες δυνάμεις, εξηγεί στο FP ο Κλίο Πασκάλ, ειδικός στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών.

Και η απογύμνωση του νησιού από τις μεγάλες δυνάμεις

Το Ναούρου εξασφάλισε τελικά την ανεξαρτησία του το 1968. Αλλά έως τότε, οι τρεις δυνάμεις είχαν απογυμνώσει τόσο επιμελώς τα κοιτάσματα φωσφορικών αλάτων του που στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η Καμπέρα -που τότε ήταν επιφορτισμένη με τη διαχείριση της χώρας- πρότεινε τελικά την επανεγκατάσταση των Ναουρανών σε ένα νησί της Αυστραλίας. Οι Ναουρουανοί απέρριψαν αυτό το σχέδιο, επέλεξαν αντ’ αυτού να εξαγοράσουν τον έλεγχο της βιομηχανίας φωσφορικών αλάτων τους το 1967 και να συνεχίσουν την εξόρυξη. Αργότερα οδήγησαν την Καμπέρα στο Διεθνές Δικαστήριο για λεηλασία. Μέχρι σήμερα, η εξόρυξη φωσφορικών έχει αφήσει περισσότερο από το 70% της χώρας ακατοίκητο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το θετικό ήταν ότι τα χρήματα πλημμύριζαν το Ναούρου, εκτινάσσοντας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας στο δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο, καθώς τα δικαιώματα εκμετάλλευσης φωσφορικών ιόντων κορυφώθηκαν στα 1,7 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες).

Το ρευστό, η κακοδιαχείριση και η διαφθορά ήταν αχαλίνωτα καθώς οι αξιωματούχοι επιδόθηκαν σε επιδεικτικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης ενός αποτυχημένου λονδρέζικου μιούζικαλ για τη ζωή του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Και κάποια στιγμή το χρήμα τελείωσε και άνοιξε μία «υπαίθρια φυλακή»

Σύντομα το νησί είχε ξεμείνει από χρήμα. «Μόλις το νησί χρεοκόπησε σε μεγάλο βαθμό, δεν υπήρχαν άλλοι βιώσιμοι οικονομικοί τομείς που να είχαν αναπτυχθεί για να συνεχιστεί», δήλωσε η Τζούλια Μόρις, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Γουίλμινγκτον και συγγραφέας του Asylum and Extraction.

Το 2001, η Αυστραλία πρόσφερε στο Ναούρου μια κρίσιμη —και αμφιλεγόμενη— σανίδα σωτηρίας: η Καμπέρα θα πλήρωνε το νησί για να κρατήσει και να επεξεργαστεί τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Αυστραλία με βάρκα, μετατρέποντας ουσιαστικά το νησιωτικό έθνος σε κέντρο κράτησης της ίδιας της Αυστραλίας. Σε αντάλλαγμα, το Ναουρού θα λάμβανε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό που θα έφτανε τελικά τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της χώρας. Το 2021, για παράδειγμα, η Καμπέρα πλήρωνε στο νησί περίπου 40 εκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (περίπου 26 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) τον μήνα για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Ωστόσο, το σχέδιο είχε τεράστιο ανθρώπινο κόστος και οι αποκαλύψεις για τις άθλιες συνθήκες του κέντρου κράτησης προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή, ωθώντας τη Διεθνή Αμνηστία να χαρακτηρίσει το Ναούρου ως «υπαίθρια φυλακή». Μετά το σύντομο κλείσιμο της εγκατάστασης ο Guardian δημοσίευσε μία σειρά εγγράφων που διέρρευσαν που ρίχνουν φως στην κατάχρηση και τις επιθέσεις που διαχέονται στο σύστημα. Σύμφωνα με μια άλλη έκθεση, σχεδόν το 90% των παιδιών που κρατούνται στο Ναουρού αντιμετώπισαν σοβαρές προκλήσεις σωματικής υγείας.

Αντιμετωπίζοντας τεράστια παγκόσμια πίεση, η Αυστραλία διακόπτει τις δραστηριότητές της στο Ναούρου, αν και ορισμένοι αιτούντες άσυλο κρατούνται ακόμα στο νησί και η Καμπέρα συνεχίζει να πληρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσει τις εγκαταστάσεις ως σχέδιο «έκτακτης ανάγκης». Για το Ναούρου, αυτά τα χρήματα, μαζί με τα έσοδα από τη μίσθωση των υδάτων του για ψάρεμα, βοήθησαν να στηρίξει την οικονομία του, καθώς προσπαθεί για άλλες επιλογές.

«Το κέντρο κράτησης είναι βασικά η αγελάδα των μετρητών τους αυτή τη στιγμή», τονίζει ο Γκραντ Γουάιθ, πολιτικός αναλυτής με έδρα τη Μελβούρνη και ειδικεύεται στην Αυστραλία και τον Ειρηνικό. «Είναι αυτό που τους κρατά ζωντανούς».