Η επίσκεψή του Tucker Carlson στη Μόσχα «τρεντάρει» διεθνώς. Και τούτο γιατί θα γίνει ο πρώτος Αμερικανός δημοσιογράφος που θα πάρει συνέντευξη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε βίντεο, που ανήρτησε στο X (πρώην Twitter) εξηγεί πως ο λόγος που επεδίωξε τη συνέντευξη αυτή είναι πως «οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να μάθουν ό,τι μπορούν για έναν πόλεμο στον οποίο εμπλέκονται».
Why I'm interviewing Vladimir Putin. pic.twitter.com/hqvXUZqvHX
— Tucker Carlson (@TuckerCarlson) February 6, 2024
Η επίσκεψη του 54χρονου στη Μόσχα καλύπτεται εκτενώς από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, που ενημερώνουν για κάθε του κίνηση. «Υπάρχουν κίνδυνοι να κάνεις μια συνέντευξη όπως αυτή, προφανώς, οπότε το σκεφτήκαμε για πολλούς μήνες» είπε ο ίδιος στο βίντεο. Πρόσθεσε επίσης ότι πλήρωσε ο ίδιος για το ταξίδι στη Ρωσία και κατηγόρησε τα συστημικά μέσα ότι δεν ενημερώνουν επαρκώς το κοινό για έναν πόλεμο, που «αναδιαμορφώνει τον κόσμο».
Από ποιες άλλες προσωπικότητες έχει πάρει συνέντευξη τον τελευταίο χρόνο
Ο Carlson, ο οποίος είχε μια σκληρή αποχώρηση από το Fox News πέρυσι, δηλώνει εδώ και καιρό «απομονωτιστής» – θέλει δηλαδή την απεμπλοκή των ΗΠΑ από όλα αυτά τα καυτά γεωπολιτικά μέτωπα. Ήταν μια από τις πρώτες και πιο εξέχουσες φωνές της αμερικανικής δεξιάς που αμφισβήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας και συνέβαλε στη διαμόρφωση απόψεων για το Καπιτώλιο.
Λίγο πριν την εισβολή, καθώς το Κρεμλίνο συγκέντρωνε στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, ο Carlson σχολίαζε στο Fox News: «Μπορεί να αξίζει να αναρωτηθείτε, καθώς γίνεται πολύ σοβαρό, τι είναι πραγματικά αυτό; Γιατί πρέπει να μισώ τόσο πολύ τον Πούτιν; Ο Πούτιν με αποκάλεσε ποτέ ρατσιστή; Έχει απειλήσει ποτέ ότι θα με απολύσει επειδή διαφωνώ μαζί του;». Είχε δε χαρακτηρίσει την Ουκρανία «κράτος – πελάτη» των Η.Π.Α.
Οι επικριτές του Carlson λένε ότι ήταν πάντα ήπιος απέναντι στη Ρωσία. Σε αναρτήσεις στο X αυτή την εβδομάδα, ο πρώην Ρεπουμπλικανός βουλευτής Adam Kinzinger αντέδρασε στην είδηση της επίσκεψης του Carlson στη Μόσχα αποκαλώντας τον «προδότη» και δημοσίευσε μια δημοσκόπηση ρωτώντας αν ο κόσμος πιστεύει ότι ο Carlson είναι στο μισθολόγιο του Πούτιν.
Στα τέλη του περασμένου έτους κυκλοφόρησε μια υπηρεσία streaming, το Tucker Carlson Network, η οποία χρεώνει τους συνδρομητές 9 $ το μήνα ή 72 $ το χρόνο, για πρόσβαση χωρίς διαφημίσεις στα σύντομης μορφής βίντεο, συνεντεύξεις, μονολόγους και ντοκιμαντέρ του Carlson. Οι δωρεάν εκδόσεις ορισμένου περιεχομένου του Carlson συνέχισαν να δημοσιεύονται στο X, όπου το περιεχόμενο συνήθως υποστηρίζεται από διαφημίσεις.
Έχει λάβει μεταξύ άλλων συνέντευξη από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον τελευταίο χρόνο.
Οι προκλητικές δηλώσεις και η υπόθεση Dominion
Ο Carlson είχε βρεθεί στο επίκεντρο της αγωγής που ασκήθηκε κατά του Fox News από την Dominion Voting Systems, η οποία κατέληξε να κοστίσει στο ειδησεογραφικό δίκτυο έναν διακανονισμό 787,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Γραπτά μηνύματα από τον Carlson αποκάλυπταν ότι στην πραγματικότητα ήταν δύσπιστος σχετικά με τους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία που διατύπωνε στο τηλεοπτικό δίκτυο. Αυτά τα μηνύματα πιθανότατα οδήγησαν στην απόλυσή του, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη πηγές της εταιρείας.
Έχει ωστόσο και ο ίδιος έλθει αντιμέτωπος με μήνυση, η οποία υποστήριζε ότι ο Carlson προώθησε μια κουλτούρα μισογυνισμού και αντισημιτισμού – κάτι που ο ίδιος και το Fox αρνούνται κατηγορηματικά. Ανά καιρούς είχε δεχθεί κριτική για αμφιλεγόμενα σχόλιά του για γυναίκες, μετανάστες και μαύρους, οι οποίες είχαν μάλιστα ωθήσει περισσότερες από δώδεκα εταιρείες να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από την εκπομπή του.