Skip to main content

Χάγη: Θα καταδικαστεί το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα;

Κατεστραμμένο σπίτι από βομβαρδισμό στη νότια Γάζα – REUTERS/Fadi Shana

Η απόφαση θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ

Εν μέσω των σφοδρών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη (ICJ) θα  ανακοινώσει στις 14.00 (ώρα Ελλάδος) την πρώτη απόφαση για την υπόθεση γενοκτονίας που η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ.

Δεν πρόκειται ακόμη για την κύρια κατηγορία της γενοκτονίας, αλλά για μια επείγουσα αίτηση για λήψη  προστατευτικών μέτρων για τον παλαιστινιακό πληθυσμό στη Γάζα .

Η Νότια Αφρική απαιτεί από το δικαστήριο του ΟΗΕ να διατάξει επειγόντως το Ισραήλ να τερματίσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας για παραβίαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία.

Η απόφαση θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ. Ωστόσο, πιθανότατα θα περάσουν ακόμη χρόνια μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση στην κύρια δίκη.

Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές. Ωστόσο, δεν έχει μέσα να το επιβάλει.

Μια επίπληξη από το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ θα αύξανε πάντως την πολιτική πίεση στο Ισραήλ. Οι δικαστές μπορούν επίσης να διατάξουν το Ισραήλ να αναφέρει τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία των Παλαιστινίων. Αυτό θα είχε επίσης σημαντικό διεθνή  αντίκτυπο.

Το Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς

Η Νότια Αφρική κατέθεσε μήνυση κατά του Ισραήλ στα τέλη Δεκεμβρίου, κατηγορώντας τη χώρα για παραβίαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία. Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει κατηγορίες για γενοκτονία ενώπιον του δικαστηρίου του ΟΗΕ. Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η γερμανική κυβέρνηση θεωρούν τις κατηγορίες αβάσιμες .

Στην ακρόαση στο Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο εκπρόσωπος του Ισραήλ απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς. «Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς, αλλά όχι με τον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε ο νομικός σύμβουλος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Ταλ Μπέκερ. Το Ισραήλ απέρριψε επίσης εκκλήσεις για τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης γιατί -όπως υποστήριξε- αυτό θα στερούσε από τη χώρα το δικαίωμα της αυτοάμυνας.