Skip to main content

«Η εξουσία είναι το απόλυτο αφροδισιακό», εξήγησε ο Κίσινγκερ στους New York Times

Πώς κέρδισε τον τίτλο του μεγαλύτερου Swinger της Ουάσινγκτον: Η πολιτική, οι γυναίκες και το ακαταμάχητο άρωμα... της εξουσίας

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Τζιλ Σεντ Τζον, Σίρλεϊ Μακλέιν, Σαμάνθα Έντγκαρ, Λιβ Ούλμαν, Κάντις Μπέργκεν. Είναι μερικές μόνο από τις εντυπωσιακές γυναίκες, που πέρασαν από τη ζωή του Χένρι Κίσινγκερ. Το άκρως αμφιλεγόμενο αυτό πρόσωπο – που όταν πέθανε δίχασε όσο λίγοι, με άλλους να επαινούν τον «σπουδαίο πολιτικό» και άλλους να επικρίνουν τον «εγκληματία πολέμου» – είχε δύο ιδιότητες, που δεν μπορούμε να του αρνηθούμε: ισχύ και χάρισμα. Η μία τροφοδοτούσε την άλλη, σύμφωνα με μαρτυρίες όσων των γνώρισαν από κοντά, αλλά και τη δική του «ομολογία» στους New York Times.

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Ιανουαρίου 1971 όταν η αμερικανική εφημερίδα φιλοξενούσε μία συνέντευξη του Κίσινγκερ, στην οποία ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κλήθηκε να εξηγήσει μεταξύ άλλων τι ήταν αυτό που τον καθιστούσε τόσο γοητευτικό και του χάριζε τόση επιτυχία με τις γυναίκες. «Η εξουσία είναι το απόλυτο αφροδισιακό» απάντησε αφοπλιστικά. Και η φράση αυτή θα συνδεόταν έκτοτε άρρηκτα με το όνομά του.

Ο Εβραίος που διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία και πέτυχε να αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη των κυβερνήσεων Νίξον και Τζέραλαντ Φορντ, χαράσσοντας την εξωτερική πολιτική, στην προσωπική του ζωή δεν ήταν η πολωτική προσωπικότητα της πολιτικής σκηνής, αλλά ένας άνδρας με ευφυΐα, χιούμορ και την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να προσεγγίσει ακόμη και τις πιο απρόσιτες πρωταγωνίστριες του Χόλιγουντ.

3 γάμοι, 2 διαζύγια, αμέτρητες κατακτήσεις του μεγάλου Swinger

Αν και παντρεύτηκε ακόμη δύο φορές μετά το πρώτο του διαζύγιο, το 1964, αρκετές σχέσεις του με επιτυχημένες γυναίκες είδαν το φως της δημοσιότητας, σε βαθμό που να κερδίσει τον τίτλο του «Washington’s Greatest Swinger».

Σε συνέντευξή του στο WWD το 1971 η δημοσιογράφος, Κάντι Στράουτ, γράφει: «όταν φτάνουμε να μιλήσουμε για τη ζωή του ως playboy της Δυτικής Πτέρυγας, το πρόσωπό του φωτίζει». Ο ίδιος ο Κίσινγκερ ρωτάει τη δημοσιογράφο αν προσπαθεί να τον «αποπλανήσει». «Στην πραγματικότητα,  όταν ρωτάς τον Χένρι αν του αρέσει να τον αποκαλούν “ο μεγαλύτερος swinger της Ουάσιγκτον”, απαντά ανερυθρίαστα: “Αυτό δεν είναι κομπλιμέντο. Αυτός είναι αμυδρός έπαινος”» καταλήγει η Στράουτ.

Σύμφωνα με το Associated Press, το 1972 σε δημοσκόπηση του Playboll Club Bunnies, ο Κίσινγκερ, ήταν η κορυφαία επιλογή των bunnies στην ερώτηση: «με ποιον θα θέλατε να βγείτε ραντεβού».

Όταν είχε στο πλευρό του το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ

Λέγεται ότι πέραν των γάμων του, η σχέση εκείνη που διήρκεσε περισσότερο, όήταν με την Τζιλ Σεντ Τζον, το «κορίτσι του Τζέιμς Μποντ».

Αν και οι δύο δήλωναν επισήμως «καλοί φίλοι», ρεπορτάζ των New York Times έγραφε ότι το ζευγάρι έκλεψε όλους τους προβολείς σε μία συγκέντρωση στη βίλα του Νίξον το 1972, στην οποία είχαν δώσει το «παρών» μεταξύ άλλων ο Φρανκ Σινάτρα και ο Τζορτζ Χάμιλτον.

«Ο Χένρι προσπαθούσε τρία χρόνια και επιτέλους με κατάφερε να στηρίξω τον πρόεδρο» δήλωσε εκείνη τη βραδιά στους δημοσιογράφους η Σεντ Τζον, για να προσθέσει ο Κίσινγκερ, με το χαρακτηριστικό του χιούμορ: «Και εσείς νομίζατε ότι έχανα τον χρόνο μου εδώ στο Χόλιγουντ».

Η γυναίκα της ζωής του

Η γυναίκα της ζωής του σε κάθε περίπτωση αποδείχθηκε η Νάνσι Μαγκίνες, την οποία παντρεύτηκε το 1974. Γνωρίστηκαν όταν εκείνος ήταν καθηγητής στο Χάρβαρντ και εκείνη φοιτήτρια.

Η πρώτη της δουλειά ήταν ως ερευνήτρια του Κίσινγκερ σε μια task force του Ροκφέλερ. Συνέχισε να εργάζεται για τον Ροκφέλερ αφότου η ομάδα εργασίας ολοκλήρωσε το έργο της. Αργότερα έγινε διευθύντρια διεθνών μελετών στην Επιτροπή Ροκφέλερ.

Έμειναν μαζί έως το τέλος.

Χένρι και Νάνσι Κίσινγκερ/ The Sun