Skip to main content

Μάνφρεντ Βέμπερ στη Ναυτεμπορική: Οι πολίτες να πάρουν στα σοβαρά τις Ευρωεκλογές

EUROPEAN PARLIAMENT

«Χώρα - πρότυπο η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη»

Κάλεσμα στους πολίτες «να πάρουν τις Ευρωεκλογές στα σοβαρά και να πάνε να ψηφίσουν», απηύθυνε σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι πρόεδρος του ΕΛΚ από το 2022. Ο Γερμανός πολιτικός του CSU είναι Ευρωβουλευτής από το 2004 και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ από το 2014.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, φίλος της Ελλάδας, εξήρε τη χώρα μας, χαρακτηρίζοντάς την «πρότυπο», χάρη στις μεταρρυθμίσεις «και τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του «για τη σημαντική νίκη της Νέας Δημοκρατίας» στις εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Αναφορικά με τον πόλεμο σε Γάζα και Ουκρανία, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, υποστήριξε στη συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, πως η ΕΕ «προασπίζεται την ειρήνη», ενώ επανέλαβε την «ακλόνητη στήριξη της Ένωσης» στην Ουκρανία.

Ολόκληρη η συνέντευξη

Κ. Βέμπερ οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου πλησιάζουν. Ποιες είναι οι προσδοκίες του ΕΛΚ και, δεδομένης της ανόδου της Ακροδεξιάς, πώς θα μπορούσαν να ενωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε ουσιαστικά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με πρωτεργάτη τον Κόνραντ Αντενάουερ. Είμαστε από τους θεμελιωτές της ΕΕ, βλέπουμε όμως πως υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να την καταστρέψουν.

Επομένως, το μήνυμά μας στις Ευρωεκλογές αυτές είναι σαφές και είναι το εξής: οι πολίτες πρέπει να τις πάρουν στα σοβαρά και να πάνε να ψηφίσουν.

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ακόμη και εάν το ΕΛΚ είναι η πρώτη δύναμη, πιστεύετε ότι μπορεί να τεθεί πρόβλημα με την πλειοψηφία; Ποιο είναι το μήνυμά σας στους πολίτες ώστε να ενδυναμωθεί η Ευρώπη;

Θα σας φέρω ένα παράδειγμα: Το 2019 η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη με μόλις 9 ψήφους διαφορά. Αυτό μας δείχνει πως οι πλειοψηφίες στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν οριακές έτσι κι αλλιώς.

Πρέπει λοιπόν να παρακινήσουμε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Και εκεί βρίσκονται οι κεντρώες δυνάμεις. Για αυτό είμαι περήφανος για τις εκλογές του Μαΐου στην Ελλάδα, όπου η κεντροδεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη νίκησε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε την οικονομία, να δυναμώσουμε την Ευρώπη. Προτεραιότητά μας είναι αφ’ ενός η οικονομική πολιτική που πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα και αφ’ ετέρου να έχουμε ειρήνη στην Ευρώπη, για αυτό και θα πρέπει να επενδύσουμε στην άμυνα.

«Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ελλάδας»

Κ. Βέμπερ, αναφορικά με τα δημοσιονομικά και το Σύμφωνο Σταθερότητας, θεωρείτε πως μπορούν οι χώρες του Νότου να ανταποκριθούν όπως οι χώρες του Βορρά της Ευρώπης;  

Κάθε χώρα είναι διαφορετική. Η Ελλάδα είναι πρότυπο (role model) για όλους μας. Παρουσιάζει, σκεφτείτε, μεγαλύτερη ανάπτυξη από τη Γερμανία.

Εμείς θέλουμε αξιοπρεπή εισοδήματα και καλές δουλειές.

Η Ελλάδα είναι μια δυνατή χώρα και εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της.

Χάρη στα κονδύλια που διατίθενται από την ΕΕ, στα 750 δισ- από τον Μηχανισμό Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, οι επενδύσεις είναι κοινές για το Πράσινο Σύμφωνο και την ψηφιακή μετάβαση.

Στο β’ μισό του 2024, η Ουγγαρία αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ. Δεδομένης και της αποχώρησης του κ. Σαρλ Μισέλ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την πιθανότητα ανάληψης της θέσης από τον κ. Όρμπαν, πόσο μπορούν να αλλάξουν οι ισορροπίες;

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι μια μεγάλη δύναμη. Είμαστε περισσότεροι από τους Σοσιαλιστές και το Renew μαζί. Η εντολή που έχουμε από τον λαό, δεν είναι μόνο για εμάς, είναι για τους ίδιους τους Ευρωπαίους.

Η απόφαση του Σαρλ Μισέλ προκαλεί αστάθεια στην ΕΕ. Πρέπει επομένως να βρούμε τον διάδοχό του σύντομα. Καλό θα ήταν να υπάρχει μια κοινή γραμμή, μια σύμπλευση για τους ηγέτες της ΕΕ, να καταλήξουμε σε αυτούς πριν την ουγγρική προεδρία ώστε να αποφύγουμε να πάρει περισσότερη δύναμη ο Βίκτορ Όρμπαν.

Κ. Βέμπερ, αυτήν την στιγμή δύο πόλεμοι μαίνονται: Ο πόλεμος στην Γάζα και αυτός στην Ουκρανία που ήδη κλείνει δύο χρόνια. Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η ΕΕ; Θα μπορούσε να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρηνευτικές συνομιλίες στο ουκρανικό, αφού κιόλας έχουν ξεκινήσει και οι ενταξιακές συνομιλίες για την Ουκρανία;

Εμείς στην Ευρώπη θέλουμε ειρήνη. Στο Μεσανατολικό, το ζήτημα είναι περίπλοκο. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Όμως, στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη και θέλουμε να συνεχίσουμε αυτήν την παροχή βοήθειας. Για αυτό και αναθεωρήσαμε και αυξήσαμε τη βοήθεια προς την Παλαιστίνη.

Για την Ουκρανία, διαβεβαιώνουμε τους Ουκρανούς φίλους μας ότι οι μάχες τους έχουν αξία. Στηρίζουμε την Ουκρανία, ανήκουν στην Ευρώπη και πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ. Διπλωματική πρωτοβουλία για ειρηνευτικές συνομιλίες δεν μπορεί να υπάρξει αυτήν την ώρα, γιατί ο κ. Πούτιν δεν θέλει τις συνομιλίες. Εμείς της θέλουμε, αλλά προς το παρόν, αυτό που προέχει είναι η στήριξη στο Κίεβο.