Skip to main content

ΗΠΑ: Ο υποψήφιος που αποχώρησε από την κούρσα των Ρεπουμπλικανών με ένα «καλό» λόγο για όλους

REUTERS/Brian Snyder

Εκτός κούρσας ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι,

Ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, απέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, αλλά πριν κάνει την ανακοίνωσή του «πιάστηκε» να κάνει απαξιωτικά σχόλια για τους υπόλοιπους υποψήφιους στην κούρσα, Ρον ΝτεΣάντις και Νίκι Χέιλι.

Συγκεκριμένα, για τον Ρον ΝτεΣάντις ακούστηκε να λέει σε ανοιχτό μικρόφωνο ότι έχει «κοκαλώσει από τον φόβο», κάτι που πιθανώς σημαίνει πως ο ΝτεΣάντις ανησυχεί ότι θα στηρίξει την Χέιλι.  Σχετικά με τη Χέιλι, ο Κρίστι ακούστηκε να λέει «θα χάσει ηχηρά» και ότι «δεν μπορεί να το κάνει αυτό».

Η ανακοίνωση

«Αναστέλλω την εκστρατεία μου για την προεδρία των ΗΠΑ», ανακοίνωσε ο Κρίστι μιλώντας σε υποστηρικτές του στη Γουίνταμ, στην πολιτεία Νιου Χάμσιρ.

Η αποχώρηση από την κούρσα ήρθε μερικά 24ωρα πριν από την πρώτη ψηφοφορία, στην Άιοβα, που θα ανοίξει τον χορό μιας εκστρατείας στην οποία ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσπόζουσα θέση και πελώριο προβάδισμα.

Ο Κρίστι ήταν ίσως ο πιο ένθερμος επικριτής του Τραμπ, όμως στην τρέχουσα εκστρατεία καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον του μεγιστάνα, χαρακτηρίζοντάς τον εγωκεντρικό κι ανέντιμο. Είχε επίσης υποστηρίξει ότι ο Τραμπ θα χάσει τις εκλογές εάν βρεθεί εναντίον του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενώ είχε επίσης προειδοποιήσει ότι ο πρώην πρόεδρος μπορεί να βρεθεί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής την ημέρα των εκλογών λόγω των ποινικών διώξεων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή.

Πριν ανακοινώσει την αποχώρησή του από την κούρσα, ο Κρίστι είχε μείνει αρκετά πίσω από τους άλλους υποψήφιους στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, ενώ η Χέιλι φαινομενικά κερδίζει δυναμική μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Ωστόσο, ο Τραμπ παραμένει το ξεκάθαρο φαβορί.

Ποιον θα υποστηρίξει;

Μέχρι στιγμής ο Κρίστι δεν έχει υποστηρίξει κάποιον άλλον υποψήφιο, αλλά η ανακοίνωσή του έδειξε ότι δεν θα ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον Τραμπ. «Ο στόχος μου δεν ήταν ποτέ να είμαι απλώς μια φωνή ενάντια στο μίσος και τον διχασμό και τον εγωισμό αυτού που έχει γίνει το κόμμα μας υπό τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε.

«Πάντα έλεγα ότι αν ερχόταν μια χρονική στιγμή σε αυτόν τον αγώνα όπου δεν μπορούσα να δω έναν δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα έβγαινα εκτός. Και είναι ξεκάθαρο ότι απόψε δεν υπάρχει ένας δρόμος για να κερδίσω την υποψηφιότητα, γι’ αυτό και αναστέλλω την εκστρατεία μου απόψε για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε.