Η Ρωσία επιχειρεί να συγκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με την παραγωγή και τα αποθέματα που διαθέτει σε πύραυλους κρουζ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ουκρανικού πρακτορείου Defense Express.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Defense Express, οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στο ρωσικό σφυροκόπημα επίθεση της 2ας Ιανουαρίου κατασκευάστηκαν τους τελευταίους μήνες του 2023. Αυτή είναι όμως η μόνη πληροφορία που έχουμε για αυτούς καθώς στα μέρη τους που ανακτήθηκαν φαίνεται ότι οι σειρικοί αριθμοί είναι «κωδικοποιημένοι» και είναι «σκόπιμα δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν».
Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία εξαπέλυσε «μαζική» αεροπορική επίθεση σε ολόκληρη τη χώρα, με την ουκρανική αεράμυνα να καταρρίπτει και τους δέκα υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal αλλά και τρεις πυραύλους κρουζ Kalibr. Η Μόσχα εκτόξευσε επίσης 70 τους πυραύλους κρουζ Kh-101, Kh-55 και Kh-555, 59 από τους οποίους αναχαίτισε η Ουκρανία.
Το τελευταίο διάστημα η Ρωσία έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες πυραύλους διαφόρων τύπων.
Η Defense Express εξέτασε τα υπολείμματα των πυραύλων κρουζ Kh-101 καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα προσπαθεί να «πειράξει» τους σειριακούς αριθμούς στους πυραύλους ώστε να «κρύβει όσο το δυνατόν περισσότερο» από πού προέρχονται τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των πυραύλων.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων από την Δύση, σκοπός των οποίων είναι να περιορίσουν την ικανότητά της να παράγει πυραύλους. Παρόλα αυτά δυτικά εξαρτήματα βρίσκουν το δρόμο τους προς τη Ρωσία, προκαλώντας την αντίδραση του Κιέβου.
Η απόκρυψη των σειριακών αριθμών σε πυραύλους όπως οι Kh-101 θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια να σταματήσει η Ουκρανία να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό, τον ρυθμό παραγωγής και τα αποθέμετα της Ρωσίας, εκτιμάει ο Φαμπιάν Χινζ του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.
Οι αναλύσεις από την Δύση πάντα γενικά υποδηλώνουν ότι η Ρωσία δεν βρίσκεται στο χείλος της εξάντλησης των πυραύλων. Εκτιμάται επίσης ότι είχε περιορίσει τις πυραυλικές επιθέσεις την περίοδο πριν από τον χειμώνα για να διατηρήσει τα αποθέματά της. Η Μόσχα έχει επίσης συμπληρώσει το οπλοστάσιό της με drones, όπως το Shahed-131, που σχεδιάστηκε από το Ιράν, και μεγαλύτερο Shahed-136 για να πλήττει ουκρανικές πόλεις, ενεργειακές υποδομές και αμυντικές εγκαταστάσεις.