Skip to main content

Γάζα: Πάνω από 30 οι νεκροί από την επανέναρξη των εχροπραξιών- Προς τα νότια «κοιτάει» το Ισραήλ

REUTERS/Hatem Khaled

Γιατί «σπάει» σε εκατοντάδες μικρές ζώνες ο θύλακας

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τη λήξη της εκεχειρίας το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από την Χαμάς.

Κάλεσμα εκκένωσης της Χαν Γιουνίς

Το Ισραήλ έχει επίσης ζητήσει από τους κατοίκους σε ορισμένες γειτονιές της Χαν Γιουνίς να απομακρυνθούν πριν από αναμενόμενη επίθεση στην περιοχή.

Οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός πέταξε φυλλάδια στη Χαν Γιουνίς καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν νότια στη Ράφα, προειδοποιώντας ότι η περιοχή είναι επικίνδυνη.

Οι προειδοποιήσεις υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να στοχεύσει περαιτέρω τις περιοχές στα νότια της Λωρίδας. Στην προηγούμενη φάση της σύγκουσης επικεντρώθηκε στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Πάντως δεν είναι ξεκάθαρο πού αναμένεται να καταφύγουν τα πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα των 2,3 εκατ. που έχουν εκτοπιστεί από τις 7 Οκτωβρίου, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του.

Επιστροφή στον πόλεμο

Μετά από επτά ημέρες κατάπαυσης του πυρός, στη Γάζα αντηχεί και πάλι ο ήχος των βομβαρδισμών ενώ σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις. Χαμάς και Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας.

Από τη μία, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η Χαμάς παραβίασε τους όρους της συμφωνίας όσον αφορά την απελευθέρωση όλων των ομήρων γυναικών που κρατούνται στη Γάζα και την κατάπαυση του πυρός, εκτοξεύοντας ρουκέτα προς το Ισραήλ.

Από την άλλη, η Χαμάς, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το BBC, να κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας  μη επιτρέποντας καύσιμα να περάσουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Σπάει» σε εκατοντάδες μικρές ζώνες η Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε έναν χάρτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε εκατοντάδες μικρές ζώνες, τις οποίες θα χρησιμοποιεί για να ειδοποιεί τους Παλαιστίνιους πολίτες για τις ενεργές ζώνες μάχης.

Ζητά από τους Παλαιστίνιους να δώσουν προσοχή στον αριθμό της περιοχής τους και να ακολουθούν τις μελλοντικές ενημερώσεις του στρατού.

Με αυτό τον τρόπο, ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον χάρτη για να καλεί τους Παλαιστίνιους από συγκεκριμένες περιοχές να εκκενώσουν όταν η χερσαία επίθεση του επεκταθεί προς τα νότια της Λωρίδας, αντί να ζητάει μαζικές εκκενώσεις όπως έκανε στο βόρειο τμήμα της Γάζας.