Skip to main content

NYT: Το Ισραήλ γνώριζε ένα χρόνο πριν ότι η Χαμάς σχεδίαζε μια άνευ προηγουμένου επίθεση

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Επικαλούνται έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών με την κωδική ονομασία «Τείχος της Ιεριχούς»

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν λάβει σχέδιο της Χαμάς να πραγματοποιήσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του Ισραήλ περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά θεώρησαν το σενάριο μη ρεαλιστικό, σύμφωνα με τους New York Times, με βάση απόρρητα έγγραφα.

«Η ισραηλινή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είχε στα χέρια της ένα έγγραφο περίπου 40 σελίδων από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που περιγράφει, σημείο προς σημείο, μια τεράστια επίθεση όπως αυτή που διέπραξαν κομάντος στις 7 Οκτωβρίου, η οποία άφησε περίπου 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Αυτό το έγγραφο, το οποίο κυκλοφόρησε στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών με την κωδική ονομασία «Τείχος της Ιεριχούς», δεν προσδιόριζε ημερομηνία για την επίθεση, αλλά όριζε ακριβή σημεία για να εξουδετερωθεί το ισραηλινό σύστημα ασφαλείας και στη συνέχεια να εκδηλωθεί επίθεση σε πόλεις και στρατιωτικές βάσεις.

Ισραήλ: «Επιστρέψαμε στον πόλεμο»- Αρχίζουν ξανά οι επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς στη Γάζα

«Το απόρρητο έγγραφο αναφέρει ένα μπαράζ ρουκετών, drones που καταστρέφουν κάμερες ασφαλείας και αυτοματοποιημένα αμυντικά συστήματα και στη συνέχεια μαχητές να περνούν το τείχος με αλεξίπτωτο πλαγιάς, με αυτοκίνητα και πεζοί, όπως συνέβη στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Εγγραφο του ισραηλινού στρατού που έλαβαν οι NYT αναφέρει επίσης ότι «δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί» εάν αυτό το σχέδιο είχε εγκριθεί «πλήρως» από την ηγεσία της Χαμάς και πώς θα μπορούσε να μεταφραστεί στην πράξη».

Ωστόσο, τον περασμένο Ιούλιο, ένας αναλυτής από την ελίτ μονάδα Πληροφοριών «8200« προειδοποίησε ότι μια στρατιωτική άσκηση που μόλις είχε πραγματοποιήσει η Χαμάς έμοιαζε σε πολλά σημεία με το σχέδιο επίθεσης που σχεδιάστηκε στο έγγραφο «Τείχος της Ιεριχούς». Αλλά ένας συνταγματάρχης στο στρατιωτικό τμήμα που είναι υπεύθυνος για τη Γάζα απέρριψε αυτό το σενάριο, αποκαλώντας το «εντελώς φανταστικό».

«Διαψεύδω κατηγορηματικά την ιδέα ότι αυτό το σενάριο είναι φανταστικό (…) είναι ένα σχέδιο για πόλεμο» όχι απλώς για επίθεση «εναντίον ενός χωριού», γράφει ο αναλυτής σε κρυπτογραφημένα email που διαθέτει η αμερικανική εφημερίδα. «Είχαμε ήδη μια παρόμοια εμπειρία πριν από 50 χρόνια στο νότιο μέτωπο σε ένα σενάριο που φαινόταν φανταστικό. Η ιστορία θα μπορούσε να επαναληφθεί αν δεν προσέξουμε», έγραψε σχεδόν προφητικά ο αναλυτής στους συναδέλφους του, αναφερόμενος στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.

Σύμφωνα με τους NYT, αν και το έγγραφο «Τείχος της Ιεριχούς» κυκλοφόρησε εντός της ισραηλινής στρατιωτικής ιεραρχίας, είναι άγνωστο εάν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το υπουργικό του συμβούλιο το συμβουλεύτηκαν!