Skip to main content

Ισραήλ: «Επιστρέψαμε στον πόλεμο»- Αρχίζουν ξανά οι επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς στη Γάζα

Έληξε η εκεχειρία, χωρίς ανακοίνωση παράτασής της- Αναφορές για εκρήξεις στη Γάζα- Εκτόκευση ρουκέτας στο Ισραήλ

Σφοδρές μάχες των ισραηλινών δυνάμεων με τη Χαμάς σημειώνονται το πρωί της Παρασκευής στη Λωρίδα της Γάζας αφού έληξε στις στις 07:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας η ανακωχή που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών χωρίς να υπάρξει συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας.

Στις 07:05 ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας και ανακοίνωσε την επανέναρξη των εχθροπραξιών. Όπως το έθεσε πηγή που επικαλείται η Haaretz: «Επιστρέψαμε στον πόλεμο».

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Χαμάς «παραβίασε τη συμφωνία, δεν τήρησε την υποχρέωσή της να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες ομήρους και εκτόξευσε ρουκέτες στο Ισραήλ». «Καθώς επιστρέφουμε στις μάχες, τονίζουμε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι δεσμευμένη στην επίτευξη των στόχων του πολέμου – να απελευθερώσει τους ομήρους μας, να εξαλείψει τη Χαμάς και να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να απειλήσει τον λαό του Ισραήλ».

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, παρά την επιστροφή στις μάχες, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο που επικαλείται το BBC.

Μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ, το υπουργείο Εσωτερικών που διευθύνει η Χαμάς ανέφερε ότι πολλές περιοχές έχουν πληγεί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Μεταξύ των περιοχών που χτυπήθηκαν είναι και η κοινότητας Abassan ανατολικά της πόλης Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς.

Επίσης, μάρτυρες που βρίσκονται στην πόλη της Γάζας και στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας ανέφραν στο Al Jazeera ότι σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ παλαιστινιακών μαχόμενων ομάδων και ισραηλινών στρατευμάτων.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου κάνει επίσης λόγο για ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και εκτόξευση πυρών στην πόλη της Γάζας.

Στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, ισραηλινά τανκς βομβαρδίζουν επίσης περιοχές κοντά στους προσφυγικούς καταυλισμούς Nuseirat και Bureij.

Μεταξύ των περιοχών που φαίνεται ότι έχουν στοχοποιηθεί μέχρι στιγμής είναι:

  • Στα βόρεια, όπου ένα κτίριο έχει καταστραφεί ολοσχερώς στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμαλίγια.
  • Στο κέντρο της Γάζας, όπου αρκετοί πολίτες τραυματίστηκαν στην περιοχή al-Maghazi.
  • Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα σπίτι έχει καταστραφεί ολοσχερώς στη Ράφα, στα νότια, όπου τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν.
  • Ένα κτίριο κοντά σε νοσοκομείο στο νότο έχει επίσης χτυπηθεί από ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Εκτόξευση ρουκέτας

Νωρίτερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος αναχαίτισε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την ενεργοποίηση σειρήνων της αεράμυνας σε περιοχές γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Η «επιτυχής» αναχαίτιση της ρουκέτας έγινε χονδρικά μια ώρα προτού εκπνεύσει η ισχύς της συμφωνίας βάσει της οποίας τέθηκε εφαρμογή η ανακωχή την 24η Νοεμβρίου.

Δεν έχει υπάρξει καμιά αντίδραση από πλευράς Χαμάς μέχρι στιγμής, ούτε ανάληψη ευθύνης.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η ανακωχή. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε από την πλευρά του πως ήταν η δεύτερη — υπενθυμίζοντας πως άλλη μια ρουκέτα είχε εκτοξευθεί λίγη ώρα αφού άρχισε η παύση των εχθροπραξιών.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι εκτοξεύτηκαν αρκετές ρουκέτες από τη Γάζα λίγο πριν τις 7:00 το πρωί, ενεργοποιώντας τις σειρήνες στην κοινότητα Χολίτ, στο νότιο Ισραήλ. Όπως είπε, δεν χρησιμοποιήθηκε ο Σιδηρούς Θόλος για την αναχαίτιση αυτών των βλημάτων καθώς κατευθύνονταν προς ακατοίκητες περιοχές.

Στη συνέχεια ακολούθησαν αναφορές από μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τη Χαμάς, για εκρήξεις και πυροβολισμοί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, και ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά της πόλης της Γάζας.

Την ίδια ώρα, σηκώθηκαν στον ουρανό της Λωρίδας της Γάζας ισραηλινά στρατιωτικά μη επανδρωμέναν αεροσκάφη και μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τον δημοσιογράφος του Al Jazeera, Tareq Abu Azzoum Azzoum, ο οποίος βρίσκεται στη Χαν Γιουνίς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλέστηκε επίσης αυτόπτες μάρτυρες που ανέφεραν δραστηριότητα αεροσκαφών και drone στη βορειοδυτική Γάζα.