Skip to main content

Νέα Ζηλανδία: Η νέα κυβέρνηση αποσύρει τα πρωτοποριακά μέτρα κατά του καπνίσματος

Ο Κρίστοφερ Λάξον. Φωτ. REUTERS/David Rowland/File Photo

Ο νέος πρωθυπουργός Κρίστοφερ Λάξον, ο οποίος ανέλαβε σήμερα καθήκοντα, επιβεβαίωσε ότι η Νέα Ζηλανδία θα καταργήσει τους σχετικούς νόμους πριν αυτοί τεθούν σε ισχύ

Την πρόθεσή της να εγκαταλείψει τα πρωτοποριακά μέτρα που είχε υιοθετήσει η Νέα Ζηλανδία κατά της χρήσης καπνού επιβεβαίωσε η νέα κυβέρνηση της χώρας.

Βάσει της νομοθεσίας που εισήγαγε πέρσι η κυβέρνηση της πρώην πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν, θα απαγορευόταν η πώληση τσιγάρων σε οποιονδήποτε έχει γεννηθεί μετά το 2008.

Η πολιτική αυτή είχε χαιρετισθεί από τους ειδικούς στη δημόσια υγεία και τους υπέρμαχους της μάχης κατά του καπνίσματος, ενώ σχεδόν ταυτόσημα μέτρα ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, ο νέος πρωθυπουργός Κρίστοφερ Λάξον, ο οποίος ανέλαβε σήμερα καθήκοντα, επιβεβαίωσε ότι η Νέα Ζηλανδία θα καταργήσει τους σχετικούς νόμους πριν αυτοί τεθούν σε ισχύ, επικαλούμενος τους φόβους ότι μπορεί να υπάρξει μαύρη αγορά καπνού.

Ο Λάξον παραδέχθηκε ακόμη πως οι φόροι από τις πωλήσεις τσιγάρων δημιουργούν έσοδα που είναι ευπρόσδεκτα για την κυβέρνηση, ωστόσο υπογράμμισε ότι αυτό «δεν ήταν το κίνητρο» για να άρει την απαγόρευση.

Ο νόμος προέβλεπε μια σταδιακή αύξηση της κατώτερης ηλικίας για να μπορεί κανείς να αγοράζει προϊόντα καπνού, με παράλληλη μείωση του αριθμού των καταστημάτων στα οποία επιτρέπεται να πωλείται καπνός.

Ανέλαβε καθήκοντα ο Λάξον

Ο πρώην επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Air New Zeland Κρίστοφερ Λάξον ανέλαβε σήμερα επισήμως τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργού της νεοζηλανδικής κυβέρνησης συνασπισμού, λέγοντας πως η κορυφαία προτεραιότητά του είναι η μάχη κατά του πληθωρισμού.

Ο 53χρονος Λάξον αναλαμβάνει καθήκοντα έξι εβδομάδες μετά τη νίκη του συντηρητικού πολιτικού σχηματισμού του, του Εθνικού Κόμματος, στις βουλευτικές εκλογές, η οποία έβαλε τέλος σε έξι χρόνια διακυβέρνησης των Εργατικών.

Το Εθνικό Κόμμα του Λάξον σχημάτισε ένα τριμερή συνασπισμό στο 123μελές κοινοβούλιο με το συντηρητικό κόμμα ACT και το λαϊκιστικό κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία.

«Η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα είναι να αποκατασταθεί η οικονομία. Οφείλουμε να μειώσουμε το κόστος ζωής και να θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τα επιτόκια και να κατεβάσουμε τις τιμές των τροφίμων», ανέφερε σε δηλώσεις του αφού ορκίστηκε ως πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τελετής στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP