Skip to main content

Νετανιάχου: Δεν θα σταματήσει ο πόλεμος μετά την επιστροφή των ομήρων

«Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω: Είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο»

Παρά τις αντιδράσεις των ακροδεξιών εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει απόψε κατόπιν ψηφοφορίας το προτεινόμενο σχέδιο συμφωνίας για τη σταδιακή απελευθέρωση τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για πενθήμερη παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων – στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς, τονίζοντας πως οποιαδήποτε προσωρινή εκεχειρία για την απελευθέρωση αιχμαλώτων δεν θα σήμαινε το τέλος του πολέμου.

«Υπάρχουν ανοησίες που λένε ότι μετά την επιστροφή των απαχθέντων μας θα σταματήσουμε τον πόλεμο», δήλωσε ο Νετανιάχου ενόψει της αναμενόμενης ψηφοφορίας του υπουργικού συμβουλίου.

«Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω: Είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας. Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς, θα επιστρέψουμε όλους τους απαχθέντες και τους αγνοούμενους και θα διασφαλίσουμε ότι στη Γάζα δεν θα υπάρχει κανένα κόμμα που να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ», είπε.

Ισραήλ: Μια «ανάσα» πριν τη συμφωνία για τους ομήρους- Θα απελευθερωθούν 30 παιδιά και 20 γυναίκες

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε παύση θα επιτρέψει στον στρατό του Ισραήλ να «προετοιμαστεί εκ νέου» για μάχες.

Νωρίτερα ο Νετανιάχου, σύμφωνα με το Haaretz, κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία περιλαμβάνει επισκέψεις του Ερυθρού Σταυρού στους ομήρους που δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί, καθώς και την προμήθεια φαρμάκων.

Μιλώντας πριν από την αναμενόμενη ψηφοφορία του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με μια πιθανή συμφωνία αιχμαλώτων, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η πίεση από τις επιχειρήσεις του Ισραήλ βοήθησε στη δημιουργία συνθηκών για την απελευθέρωση.

Είπε ότι αν η συμφωνία απελευθέρωσης εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες θα επαναλάβουν αυτή την πίεση για να διασφαλίσουν ότι θα απελευθερωθούν και άλλοι όμηροι.

Με πληροφορίες από Al Jazeera, Haaretz