Skip to main content

Ισραήλ: Μια «ανάσα» πριν τη συμφωνία για τους ομήρους- Θα απελευθερωθούν 30 παιδιά και 20 γυναίκες

REUTERS/Amir Cohen

Σε εξέλιξη το κρίσιμο υπουργικό

Από ώρα σε ώρα αναμένεται η έγκριση από το Ισραήλ της συμφωνίας με τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων,  καθώς με την συνεδρίαση της κυβέρνησης, που είναι σε εξέλιξη, ολοκληρώνονται οι διαδοχικές συναντήσεις για το θέμα.

Προηγήθηκε η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου και ακολούθησε του συμβουλίου ασφαλείας. Δεν διεξήχθη ψηφοφορία σε αυτές τις συνεδριάσεις, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να ζητά από τους υπουργούς σε αυτές τις συνεδριάσεις να περιμένουν την συνεδρίαση της κυβέρνησης για λεπτομερή συζήτηση και ψηφοφορία, σύμφωνα με το Channel 12.

Στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συμμετέχουν 38 υπουργοί. Στην διάρκειά του «αναμένεται ότι αυτή η συμφωνία θα εγκριθεί πλήρως», σχολιάζει ο Μοχάμεντ Τζαμτζούμ του Al Jazeera. Η έγκριση της συμφωνίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ωστόσο, δεν αναμένεται να είναι ομόφωνη καθώς ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ  Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ  έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα έχει πλειοψηφία στο υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τη συμφωνία, παρά την αντίθεση των ακροδεξιών κομμάτων, όπως ανέφεραν οι Times of Israel. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο υποστηρίζει τη συμφωνία και θα συγκεντρώσει 19 ψήφους από το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου και πέντε ψήφους από το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Μπένι Γκαντζ.

Οι όμηροι που αναμένεται να απελευθερωθούν, εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα περιλαμβάνουν 30 παιδιά, 8 μητέρες και 12 γυναίκες, σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz.

Σημειώνεται ότι πάνω από 30 παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και τουλάχιστον 13 μητέρες που απήχθησαν μαζί τους από τη Χαμάς.

Στο μεταξύ πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης αποκαλύπτουν τους όρους της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ είναι υπέρ της συμφωνίας.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των φάσεων της απελευθέρωσης των ομήρων, η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα θα ξαναρχίσει. Ενδεικτική είναι η δήλωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, ο οποίος υποστήριξε ότι η συμφωνία που θα διαμορφωθεί, η οποία θα περιλαμβάνει μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δεν θα επηρεάσει τον κύριο στόχο του στρατού για την εξάλειψη της τρομοκρατικής ομάδας της Χαμάς.

«Ο στόχος της επιστροφής των ομήρων είναι σημαντικός. Ακόμα κι αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κάποιων από τα υπόλοιπα πράγματα, θα ξέρουμε πώς να αποκαταστήσουμε τα επιχειρησιακά μας επιτεύγματα», είπε.

Σχολιάζοντας την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία, ο Χαγκάρι είπε ότι ο στρατός θα ενημερώσει πρώτα τις οικογένειες των ομήρων και μετά το κοινό. «Συνιστώ να ακούτε μόνο αναφορές από επίσημες πηγές. Θα ενημερώσουμε στο κοινό όταν έχουμε τα γεγονότα».

Οι όροι της συμφωνίας

Οι όροι που έχουν διαρρεύσει κάνουν λόγο για δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση προβλέπεται:

  • Τετραήμερη παύση των εχροπραξιών
  • Είσοδος 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Απελευθέρωση τουλάχιστον 50 Ισραηλινών ομήρων- κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους- με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150-300 Παλαιστίνιων κρατούμενων στις ισραηλινές φυλακές. Θα απελευθερώνονται περίπου 12-13 όμηροι την ημέρα καθώς τίθεται σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός

Πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης σημειώνουν ότι το Ισραήλ επιμένει σε ορισμένους όρους, όπως ότι δεν θα επιτρέψει να αφεθεί ελεύθερος κανένας Παλαιστίνιος κρατούμενος που έχει καταδικαστεί για φόνο.  Αναφέρουν επίσης το Ισραήλ θα απελευθερώσει γυναίκες και ανήλικους κρατούμενους, με τον καθένα να επιστρέφει στην πόλη ή την κωμόπολη όπου ζούσε πριν από τη φυλάκιση, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης και Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ισραήλ: Μια «ανάσα» πριν τη συμφωνία για τους ομήρους- Θα απελευθερωθούν 30 παιδιά και 20 γυναίκες

Στην δεύτερη φάση προβλέπεται:

  • Δεδομένου ότι και άλλες ένοπλες ομάδες, όπως η Ισλαμική Τζιχάντ, κρατούν ομήρους στη Γάζα, η Χαμάς θα προσπαθήσει να εντοπίσει γυναίκες και παιδιά που κρατούνται από αυτές.
  • Παράταση της παύσης των εχθροπραξιών. Η διακοπή των μαχών θα μπορούσε να παραταθεί σε αντάλλαγμα για 10 επιπλέον απελευθερώσεις ανά ημέρα. Το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να καταφέρει να εντοπίσει και να απελευθερώσει έως και 30 ακόμη γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι.

Πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης σημειώνουν ότι η συμφωνία αφορά την απελευθέρωση Ισραηλινών πολιτών που είναι εν ζωή. Αναφέρουν επίσης ότι οι ξένοι πολίτες δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα συμφωνία, αλλά μπορούν επίσης να αποφυλακιστούν σύμφωνα με συμφωνίες που συνάπτει η Χαμάς με άλλες χώρες. «Ίσως η Χαμάς απελευθερώσει τους Ταϊλανδούς μονομερώς», όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο BBC.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης:

  • Ο ισραηλινός στρατός και η Σιν Μπετ θα σταματήσουν να πετούν drones συλλογής πληροφοριών για έξι ώρες την ημέρα, αν και άλλα μέτρα συλλογής πληροφοριών θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν την προστασία των στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας που εκκενώθηκαν προς τα νότια να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα του θύλακα όπου επιχειρεί το ισραηλινός στρατός.

Σημειώνεται ότι πηγές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ πιέζουν για πλήρη κατάπαυση του πυρός, όχι μόνο των χερσαίων επιχειρήσεων αλλά και των αεροπορικών, με εξαίρεση το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου, με βάση τις πληροφορίες, θα υπάρχει διακοπή των αεροπορικών επιχειρήσεων για έξι ώρες την ημέρα.