Skip to main content

Washington Post: Ισραήλ και Χαμάς κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων- Τι δίνουν, τι παίρνουν οι δύο πλευρές

Συγκέντρωση για τους ομήρους της Χαμάς μπροστά από τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην Ιερουσαλήμ. REUTERS/Ammar Awad

Τι προβλέπει η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία

Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε στην Washington Post αποκάλυψε ότι Ισραήλ και Χαμάς βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται από την τρομοκρατική ομάδα στη Λωρίδα της Γάζας. Η συμφωνία μπορούσε να ανακοινωθεί εντός ημερών, εάν οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες, όπως υποστήριξε.

Τι προβλέπει όμως; Σύμφωνα με το περίγραμμα της συμφωνίας, θα απελευθερωθούν ομαδικά γυναίκες και παιδιά από το Ισραήλ που είναι όμηροι της Χαμάς σε αντάλλαγμα με την ταυτόχρονη απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών και νέων που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ισραήλ επιδιώκει την απελευθέρωση 100 γυναικών και παιδιών που πιστεύεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς, ενώ η τρομοκρατική ομάδα έχει δηλώσει την προθυμία της να απελευθερώσει 70.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων γυναικών και νέων που μπορεί να απελευθερωθούν είναι ασαφής, αλλά η Washington Post, επικαλούμενη Άραβας αξιωματούχο, σημειώνει ότι αριθμός τους υπολογίζεται σε τουλάχιστον 120.

Σύμφωνα με την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία, το Ισραήλ θα συμφωνήσει επίσης σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός διάρκειας έως πέντε ημερών, προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής διέλευση των ομήρων και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας.

Το Ισραήλ, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, θέλει επιβεβαίωση ότι οι πολίτες του που κρατούται αιχμάλωτοι, όλοι έχοντας αναγνωστεί ονομαστικά, θα απελευθερώνονται καθώς ανταλλάσσει τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Αυτή η διαδικασία επαλήθευσης είναι μία από τις λεπτομέρειες που οι αξιωματούχοι διαπραγματεύονταν ακόμη τη Δευτέρα.

Οι διαπραγματεύσεις του Ισραήλ με τη Χαμάς διεξήχθησαν έμμεσα μέσω του Κατάρ, όπου εδρεύει η πολιτική ηγεσία της Χαμάς. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζάσιμ αλ-Θάνι περιέγραψε την προσπάθεια διαμεσολάβησης σε συνέντευξή του την περασμένη Τετάρτη στη Ντόχα. Την επόμενη μέρα, συναντήθηκε με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και τον διευθυντή της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, για να συζητήσουν το πλαίσιο της συμφωνίας που φαίνεται να παίρνει οριστική μορφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν τη βοήθεια του Κατάρ, αλλά θέλουν να ασκήσει την επιρροή του στη Χαμάς για να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους, αντί απλώς να μεσολαβούν. Η Αίγυπτος έχει διαδραματίσει επίσης βοηθητικό ρόλο στην ενθάρρυνση των διαπραγματεύσεων και στην πίεση της Χαμάς, πιστεύουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Πάντως, εάν τελικά προχωρήσει η συμφωνία, θα έχει γίνει ένα πρώτο βήμα για την απελευθέρωση των ομήρων που ζητάει το Ισραήλ. Οι αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 220. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Ισραηλινοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με διπλή υπηκοότητα, ενώ περίπου 35 είναι ξένοι πολίτες, κυρίως Ταϊλανδοί που εργάζονταν στο Ισραήλ. Εκτιμάται επίσης ότι η Χαμάς θεωρεί μια ομάδα 90 ατόμων ως πολύτιμους αιχμαλώτους καθώς πρόκειται για στρατιώτες.