Skip to main content

Βρετανία: Εκτός κυβέρνησης η Σουέλα Μπράβερμαν

REUTERS/Toby Melville

Είχε διατυπώσει επικρίσεις εναντίον της αστυνομίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έπαυσε την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, όπως μετέδωσαν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Στα πρώτα της σχόλια, η Μπράβερμαν ανέφερε: «Ήταν το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου να υπηρετήσω ως υπουργός Εσωτερικών. Θα έχω περισσότερα να πω εν ευθέτω χρόνω».

Η απομάκρυνσή της αποτέλεσε μέρος ενός ευρύτερου ανασχηματισμού της ομάδας του Σούνακ.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά τα εξής:

  • Παραιτήθηκε ο υπουργός Εκπαίδευσης, Νικ Γκιμπ.
  • Ζήτησαν να απομακρυνθούν από το υπουργείο Υγείας οι Νιλ Ο’μπράιαν και Γουίλ Κουίνς.
  • Τη θέση του υπουργού Εσωτερικών ανέλαβε ο Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος δήλωσε: «Είναι τιμή μου να διορίζομαι ως υπουργός Εσωτερικών. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Η δουλειά μου είναι να κρατώ τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα ασφαλείς».
  • Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ έχει επιβεβαιωθεί ότι παραμένει στην θέση του.
  • Ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέλαβε την θέση του υπουργού Εξωτερικών.
  • Παραιτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου αρμόδιος για τις μεταφορές Τζέσι Νόρμαν.

Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης Μπράβερμαν

Η απομάκρυνση της Μπράβερμαν έρχεται μετά από εβδομάδες εντάσεων με την ίδια να ακολουθεί όλο και περισσότερο τη δική της σκληρή δεξιά πολιτική ατζέντα, κάνοντας μια σειρά αμφιλεγόμενων δηλώσεων.

Η Μπράβερμαν έχει κατηγορηθεί για «ενθάρρυνση εξτρεμιστών» και υπονόμευση χιλιάδων υπηρετούντων αστυνομικών, αφού ισχυρίστηκε ότι οι ακροδεξιοί διαδηλωτές είχαν πιο σκληρή μεταχείριση από τους φιλοπαλαιστίνιους υποστηρικτές. Τα σχόλιά της αναφορικά με τη στάση της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές που οργανώνουν πορείες υποστήριξης του παλαιστινιακού λαο είχαν προκαλέσει ενόχληση στην Ντάουνινγκ Στριτ καθώς η ίδια έκανε λόγο για ύποπτη στάση των Αρχών. Κατηγορήθηκε επίσης ότι ενθάρρυνε μια ακροδεξιά αντιδιαμαρτυρία που κατέληξε σε βίαια επεισόδια το Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, η Μπράβερμαν βγήκε εκτός κυβερνητικής γραμμής όταν σε άρθρο της στους Times κατηγόρησε την αστυνομία ότι είχε δύο μέτρα και δύο σταθμά και μεροληπτούσε υπέρ των «φιλοπαλαιστινιακών όχλων» που «θυμίζουν ανησυχητικά» τους όχλους που έχουν σημειωθεί στη Βόρεια Ιρλανδία, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε αρκετά σκληρή στάση απέναντί τους.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν είχε την έγκριση Ντάουνινγκ Στριτ, κάτι που φαίνεται να αποτελεί παραβίαση του υπουργικού κώδικα με την Μπράβερμαν να αψηφά ουσιαστικά τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Ενόχληση στους Τόρις είχαν προκαλέσει επίσης τα σχόλια της Μπράβερμαν για τους άστεγους. Είχε υποστηρίξει ότι οι άστεγοι που μένουν στον δρόμο έχουν «επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που η Μπράβερμαν αναγκάζεται να εγκαταλείψει την θέση της στην βρετανική κυβέρνηση μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Η Λιζ Τρας είχε επίσης ζητήσει την παραίτησή της τον περασμένο Οκτώβριο επειδή έστειλε εμπιστευτικές πληροφορίες σε βουλευτή από το προσωπικό της email.