Skip to main content

«Οι άστεγοι έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής»: Αντιδράσεις για την δήλωση της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών

REUTERS/Hannah McKay

Οργή οργανώσεων αρωγής, της αντιπολίτευσης, ακόμη και κάποιων βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος

Αντιδράσεις και αποδοκιμασίες έχει προκαλέσει στην Βρετανία η δήλωση της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν ότι άστεγοι που μένουν στον δρόμο έχουν «επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής».

Η δήλωση προκάλεσε την οργή οργανώσεων αρωγής, της αντιπολίτευσης, ακόμη και κάποιων βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος την ώρα που η Βρετανία, η έκτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, διέρχεται μια οξεία κρίση στέγασης και κόστους ζωής, που επιδεινώνεται από τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός, αφού έφτασε την κορύφωσή του τον Οκτώβριο του 2022 , στο 11,1% που είναι το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 41 χρόνια, τον Σεπτέμβριο έπεσε στο 6,7%, το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών της G7.

Εκτός από τον υψηλό πληθωρισμό, οι οργανώσεις αρωγής εκτιμούν ότι η μείωση των κοινωνικών παροχών τα τελευταία δέκα χρόνια και η έλλειψη κατοικιών έχουν επιδεινώσει την επισιτιστική φτώχεια.

Σημειώνεται ότι ακόμη και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ πήρε αποστάσεις από τη σκληρή γραμμή της υπουργού του.

Απαντώντας σε ανάρτηση συντάκτριας των Financial Times που περιγράφει λεπτομερώς τα σχέδιά της να αποτρέψει φιλανθρωπικές οργανώσεις από το να δίνουν σκηνές σε άστεγους, η Μπράβερμαν έγραψε στο Twitter: «Ο βρετανικός λαός είναι συμπονετικός. Θα υποστηρίζουμε πάντα αυτούς που είναι πραγματικά άστεγοι. Αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι δρόμοι μας να καταλαμβάνονται από σειρές σκηνών στις οποίες ζουν άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από το εξωτερικό, που μένουν στον δρόμο έχοντας επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής».

Η κατάσταση στην Βρετανία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο η βρετανική κυβέρνηση, στην Αγγλία από τον Μάρτιο του 2022 ως τον φετινό Μάρτιο 104.510 νοικοκυριά ζούσαν σε προσωρινά καταλύματα, αύξηση 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος και ένας πρωτοφανής αριθμός από το 1998, όταν ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία.

Στο Λονδίνο 3.272 άνθρωποι κοιμόντουσαν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 2023, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους για πρώτη φορά.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο κρίσιμη, καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την έλλειψη κατοικιών: κάποιοι ιδιοκτήτες αγόρασαν κατοικίες σε καλή τιμή, όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά, και πλέον είναι αναγκασμένοι να τα πουλήσουν προκειμένου να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δεσμευθεί επανειλημμένα να σταματήσει τις εξώσεις άνευ λόγου, που έχουν αυξηθεί, αλλά καθυστερεί να υιοθετήσει ένα μέτρο που δεν είναι δημοφιλές μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ