Τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, σήμερα Πέμπτη, με τη συμμετοχή των αρχηγών της CIA και της Μοσάντ και του πρωθυπουργού του Κατάρ.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι παράμετροι μιας συμφωνίας για απελευθέρωση ομήρων και προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Στόχος της συνάντησης ήταν να συγκεντρωθούν και τα τρία μέρη σε ένα τραπέζι για να επιταχυνθεί η διαδικασία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Στην ατζέντα βρέθηκε επίσης το ενδεχόμενο να επιτραπεί η εισαγωγή καυσίμων για ανθρωπιστικούς λόγους στη Γάζα.
Όπως ανέφερε σήμερα, Πέμπτη, το πρωί, το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA), επικαλούμενο σχετική πηγή, οι συνομιλίες αφορούν την «απελευθέρωση 10 ως 15 ομήρων σε αντάλλαγμα για μια ανθρωπιστική παύση 48 έως 72 ωρών».
Πού κολλάνε οι διαπραγματεύσεις
Χθες, Τετάρτη, πηγή προσκείμενη στη Χαμάς ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν την απελευθέρωση 12 ανθρώπων, οι μισοί εκ των οποίων είναι Αμερικανοί πολίτες, με αντάλλαγμα μια «ανθρωπιστική, τριήμερη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.
Οι συζητήσεις αυτές προς το παρόν προσκρούουν στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, αλλά και στο αν θα περιληφθεί στη συμφωνία και η βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες, διευκρίνισε η ίδια πηγή. «Το Κατάρ περιμένει μια απάντηση των Ισραηλινών», πρόσθεσε.
#UPDATE Talks are underway for the release of a dozen hostages held by Hamas, including six Americans, in return for a three-day ceasefire in the Gaza Strip, a source close to Hamas said Wednesday. pic.twitter.com/QFtNF4Xq7U
— AFP News Agency (@AFP) November 8, 2023
Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο τη Χαμάς και έχει προσφέρει εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας στην Γάζα, συμμετείχε στην διαπραγμάτευση που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων τον Οκτώβριο: μίας Αμερικανίδας και της κόρης της, καθώς και δύο Ισραηλινών. Από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα πάνω από 240 άνθρωποι.
Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι εξέφρασε την Κυριακή την αποφασιστικότητα της χώρας του να συνεχίσει τη μεσολάβηση παρά τις δυσκολίες «που προκαλούν οι ενέργειες της ισραηλινής κατοχής».
«Όχι» από Νετανιάχου
Πάντως, χθες Τετάρτη το βράδυ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε εκ νέου οποιαδήποτε κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να απελευθερωθούν οι όμηροι από την Χαμάς.
«Θα ήθελα να απορρίψω κάθε λογής μάταιες φήμες που μαθαίνουμε από διάφορες πλευρές, επαναλαμβάνοντας ξεκάθαρα το εξής: δεν πρόκειται να υπάρξει κατάπαυση πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας. Όλα τα άλλα είναι μάταια», είπε.
«Η συμφωνία για τους ομήρους ήταν κοντά»
Την περασμένη εβδομάδα, το BBC, επικαλούμενο πηγές από το Κατάρ, με γνώση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, είχε μεταδώσει ότι η συμφωνία για τους ομήρους ήταν κοντά. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι «είχαμε κάνει όλα τα δύσκολα πράγματα». Οι διαπραγματεύσεις εστίαζαν σε λεπτομέρειες, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι η ισχύς είναι ο μόνος τρόπος για να πειστεί η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους, ενώ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει ότι το Ισραήλ δεν συμφωνεί με καμία κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, πολλές οικογένειες ομήρων εκφράζουν φόβους για την τύχη των αγαπημένων τους λόγω των επιχειρήσεων του Ισραήλ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό τριήμερη κατάπαυση πυρός, προκειμένου να συμφωνήσει η Χαμάς στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, μετέδωσε χθες, Τρίτη, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Συγγενείς ομήρων της Χαμάς στην Αθήνα
«Φέρτε τους πίσω στο σπίτι»: Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν τη Δευτέρα από την Αθήνα συγγενείς Ισραηλινών ομήρων. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ξενοδοχείο της Αθήνας, με στόχο τη διεθνοποίηση του ζητήματος και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, οι συγγενείς των ομήρων υπογράμμισαν ότι «θα κάναμε τα πάντα για να επέστρεφαν σπίτι οι αγαπημένοι μας».
«Θα υπογράφαμε ακόμη και συμφωνία με τον διάβολο» είπε ο Ιλάι Νταβίντ, αδερφός του 22χρονου Εβιατάρ Νταβίντ, ερωτηθείς με τι είδους παραχωρήσεις θα συμφωνούσαν οι οικογένειες των ομήρων, προκειμένου να επιστρέψουν οι αγαπημένοι τους. Οι οικογένειες εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι απαχθέντες, καθώς δεν έχουν νέα τους εδώ και ημέρες.
Διαβάστε επίσης:
Βόρεια Γάζα: Εδραιώνεται ο ισραηλινός στρατός – Κατέλαβε προπύργιο της Χαμάς (βίντεο)