Skip to main content

Γιατί η Ρωσία έρχεται πιο κοντά στη Βόρεια Κορέα

Κιμ Γιονγκ Ουν και Σεργκέι Λαβρόφ. Φωτ. Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Το ταξίδι του Λαβρόφ στην Πιονγιανγκ είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων της Μόσχας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε τακτικές τριμερείς συνομιλίες για την ασφάλεια μεταξύ Βόρειας Κορέας, Κίνας και Ρωσίας για να αντιμετωπιστεί αυτό που χαρακτήρισε ως «επικίνδυνη πολιτική» που ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα για να ενισχύσουν την κοινή αμυντική τους στάση στην περιοχή.

«Είμαστε υπέρ της διατήρησης άνευ όρων διαλόγου για ζητήματα ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο σε τακτική βάση», δήλωσε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Tass. Ο Λαβρόφ βρίσκεται στη Βόρεια Κορέα αυτή την εβδομάδα μετά από μια στάση στην Κίνα, όπου συμμετείχε στο φόρουμ Belt and Road Initiative μαζί με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επίσκεψή του στην Πιονγκγιάνγκ έλαβε χώρα στον απόηχο της πρώτης κοινής ναυτικής άσκησης αναχαίτισης των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εδώ και επτά χρόνια. Η άσκηση, η οποία προσομοίωσε την αναχαίτιση σκαφών λαθρεμπορίου, διεξήχθη σε διεθνή ύδατα, νότια του νησιού Jeju της Νότιας Κορέας, και οι ΗΠΑ έστειλαν ένα αεροπλανοφόρο να συμμετάσχει.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα που εντείνουν τη στρατιωτική δραστηριότητα εδώ και η Ουάσιγκτον που εργάζεται για τη μετακίνηση στρατηγικής υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών πτυχών, εδώ, ανησυχούν πολύ εμάς και τους Βορειοκορεάτες φίλους μας», φέρεται να είπε ο Λαβρόφ σε δημοσιογράφους στην Πιονγκγιάνγκ. «Είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την μη εποικοδομητική και επικίνδυνη πολιτική με μια πορεία προς την αποκλιμάκωση και το απαράδεκτο της κλιμάκωσης της έντασης εδώ».

Το ταξίδι του Λαβρόφ είναι μέρος μιας σειράς συναντήσεων υψηλού προφίλ μεταξύ Μόσχας και Βόρειας Κορέας που ξεκίνησαν τον Ιούλιο όταν ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ταξίδεψε στην Πιονγκγιάνγκ για μια τελετή για την επέτειο του τέλους του Κορεατικού Πολέμου το 1953.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και στη Βόρεια Κορέα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων έχουν φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά. Τον Σεπτέμβριο, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πέρασε περίπου μια εβδομάδα στη Ρωσία, όπου πραγματοποίησε μια σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν και έλαβε δεσμεύσεις για βοήθεια στην κατασκευή και εκτόξευση δορυφόρων.