Skip to main content

Ισραήλ: Χωρίς νερό, ρεύμα και καύσιμα η Γάζα μέχρι η Χαμάς να επιστρέψει τους ομήρους

REUTERS/Mohammed Salem

«Κανένας διακόπτης δεν θα ανάψει, καμιά βρύση δεν θα τρέξει νερό και κανένα βυτιοφόρο με καύσιμα δεν θα εισέλθει όσο οι απαχθέντες Ισραηλινοί δεν θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας είδη πρώτης ανάγκης, ούτε ανθρωπιστική βοήθεια, όσο η Χαμάς δεν απελευθερώνει τους ανθρώπους που απήχθησαν το Σάββατο από το Ισραήλ.

«Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα; Κανένας διακόπτης δεν θα ανάψει, καμιά βρύση δεν θα τρέξει νερό και κανένα βυτιοφόρο με καύσιμα δεν θα εισέλθει όσο οι απαχθέντες Ισραηλινοί δεν θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους», υπογράμμισε σε δήλωσή του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Περίπου 150 Ισραηλινοί, αλλοδαποί και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα, κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, μετά την επιδρομή της στο νότιο Ισραήλ το Σάββατο, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς, έχασαν τη ζωή τους περίπου 1.200 άνθρωποι, ενώ άλλοι τόσοι είναι οι νεκροί στη Γάζα, από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, ως αντίποινα.

Την Τετάρτη, ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στη Γάζα έμεινε από καύσιμα, κάτι που σημαίνει ότι η περιοχή βασίζεται μόνο σε γεννήτριες.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι οι αεροπορικές του επιδρομές στοχεύουν το τεράστιο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ σήμερα, Πέμπτη, το πρωί.